Svjetski čelnici zgroženi terorističkim napadom na redakciju Charlie Hebdo

Foto: Guliver Image / Getty Images

FRANCUSKI predsjednik obratio se medijima nedugo nakon napada koji je potresao Francusku, ali i svijet. Naoružani napadači upali su u prostorije satiričkog lista Charlie Hebdo u Parizu i pritom ubili 12 osoba.

> Masakr u Parizu, pobijeno 12 novinara: Traje potjera za islamskim teroristima

> Redakcija Charlie Hebdo prije nekoliko godina napadnuta i molotovljevim koktelom

> Kronologija publikacija koje su izazivale gnjev islamskih fundamentalista

"Francuska je doživjela izuzetan čin barbarizma počinjenog nad novinama. Francuska je u šoku. Moramo pokazati da smo ujedinjena zemlja", izjavio je Hollande.

Poručio je da Francuska mora biti "čvrsta i jaka".

"Borit ćemo se protiv tih prijetnji i kaznit ćemo napadače", kazao je Hollande.

Dodao je i da je Francuska na meti jer je zemlja slobode, No nitko ne smije na ovaj način ići protiv duha republike".

Juncker: Napad je barbarski i nedopustiv

Britanski premijer David Cameron smatra kako su ubojstva u Francuskoj "odvratna".

"Mi stojim uz francuski narod u borbi protiv terorizma i u obrani slobode tiska", objavio je Cameron.

Napad je osudila i Bijela kuća, kao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je napad nazvao "barbarskim" i "nedopustivim".

"Jako sam šokiran ovim nehumanim i brutalnim napadom na redakciju lista Charlie Hebdo. Moje misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima", kazao je Juncker.

"Bijela kuća je solidarna s obiteljima ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame na kanalu MSNBC.

"Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Napad je osudila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Kazala je kako Njemačka stoji uz Francusku te da ovo nije samo napad na francuski narod već i na slobodu govora i novinarstva, javlja Euronews.

"Podli i kukavički teroristički napad"

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallström napisala je na Twitteru kako se oni odgovorni za "grozan teroristički napad" moraju uloviti. Isabella Lovin, ministrica za međunarodni razvoj i suradnju kazala je kako je ovo "loš početak 2015. godine".

Marine Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte (FN) izjavila je kako se radi o "terorističkom napadu islamskih fundamentalista", javlja AFP.


"To nije prvi napad u Francuskoj u proteklim tjednima. Ne samo u Francuskoj već i u drugim Zapadnim zemljama, pritom mislim na Kanadu i Veliku Britaniju".

Španjolska je u srijedu osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo".

S užasom smo dočekali vijesti o podlom i kukavičkom terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdo u Parizu, naveo je šef španjolske vlade u priopćenju.

Vlada u ime španjolskog naroda izražava najoštriju osudu tog napada.

"Španjolska najsnažnije brani slobodu tiska kao temeljno i neopozivo pravo", dodaje se u tekstu.

Deloire: Napad je presedan

"Oružani napad na Charlie Hebdo je presedan u Francuskoj", kazao je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica u razgovoru za francuski televizijski kanal iTele.

"To su stvari koje nažalost viđamo u zemljama poput Pakistana i Somalije", kazao je Deloire. 

Francuski liječnik Dominique Dupagne preko Twittera je pozvao sve da se pretplate na Charlie Hebdo.

"Čekat će me u mojoj sobi do mog odlaska u mirovinu", poručio je Dupagne.

Hassen Chalghoumi, imam džamije Drancy u pariškom predgrađu Seine-Saint-Denis, rekao je kako su napadači "prodali dušu paklu".


"Izuzetno sam ljut. To su kriminalci, barbari... Prodali su svoju dušu paklu. To nije sloboda, to nije Islam... nadam se da će Francuzi nakon ovog događaja izaći kao ujedinjeni".

Merkel: Napad je udar na jezgru naše demokratske slobode

Njemačka kancelarka Merkel je snažno osudila napad rekavši da predstavlja udar na slobodu govora i medija.

"Ovaj gnjusan čin nije samo napad na živote francuskih građana i na njihovu sigurnost. To je također napad na slobodu govora i medija, jezgru naše slobodne demokratske kulture. Za takvo što nema baš nikakvog opravdanja," izjavila je Merkel a prenosi Reuters.

Vatikan i Putin osudili napad na satirički tjednik

Vatikan je osudio "užasan" napad počinjen u srijedu na pariški satirički list Charlie Hebdo, ruski predsjednik osudio je terorizam "u svim oblicima", kao i Francusko muslimansko vijeće i Arapska liga, Slovenija, Švicarska, Kanada, Turska i druge zemlje.

"To je dvostruki čin nasilja, užasan, jer je i napad na ljude kao i na slobodu medija", rekao je zamjenik vatikanskog glasnogovornika otac Ciro Benedettini.

Najavio je da će papa Franjo vjerojatno osobno osuditi napad kasnije u srijedu u poruci nadbiskupu Pariza.


Osude najsmrtonosnijeg terorističkog napada u Francuskoj u zadnjih 40 godina u kojem je 12 osoba ubijeno, a četiri ranjene su kritično, nastavljaju stizati iz cijelog svijeta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "oštro osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima", rekao je njegov glasnogovornik. Uz izraze sućuti "bliskim osobama žrtava, Parižanima i svim Francuzima", Dmitrij Peskov je poručio "uvjereni smo da je borba protiv terorizma moguća samo uz višestranu suradnju".

Vijeće muslimanske vjeroispovijesti (CFCM) Francuske, koje predstavlja najbrojniju muslimansku zajednicu u Europi od 3,5 do 5 milijuna vjernika, osudilo je "krajnje težak barbarski čin koji je i napad na demokraciju i medijske slobode".

Vijeće ističe da je riječ o terorističkim skupinama koje su zastranile i "nepravedno se pozivaju na islam" te poziva sve muslimanske vjernike na krajnji oprez kako bi izbjegli moguće manipulacije iz ekstremističkih skupina.

"Užasna ubojstva" osudio je i Savez islamskih organizacija Francuske, koji je blizak Muslimanskom bratstvu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec napad je oštro osudio te izrazio sućut obiteljima žrtava.

"Taj napad pokazuje kako sigurnost može biti vrlo relativan pojam i da se svi kroz dijalog moramo zauzimati za miroljubivu politiku", rekao je Erjavec koji drži da je to još jedno "upozorenje da moramo postupati krajnje oprezno i da međunarodna zajednica ne smije dopustiti da dođe do ovakvih oblika terorizma".

Predsjednica Švicarske Konfederacije Simonetta Sommaruga na Twitteru je "oštro osudila krvavi napad počinjen u Parizu" te uputila izraze sućuti Francuskoj", a švicarski mediji današnji dan nazivaju "crnim danom za medijske slobode".

Arapska liga i sveučilište Al-Azhar, glavni autoritet sunitskog islama osudili su u srijedu "teroristički" napad na Charlie Hebdo.

"Islam osuđuje svako nasilje", objavilo je sveučilište Al-Azhar i osudilo "kriminalni napad".

Islamsko-konzervativna vlada Turske oštro je osudila krvavi napad u Parizu i odbacila svaku vezu islama i nasilja jer je islam "vjera mira".

Prema očevicima napadači na sjedište satiričkog tjednika izvikivali su da "su došli osvetiti Proroka".

"Mi smo protiv svakog oblika terorizma, bez obzira odakle dolazi i s kojim motivima", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji drži da "nije korektno islam povezivati s terorizmom" jer "terorističke napade čine i vjernici drugih vjeroispovijesti".

Cavusoglu je izrazio žaljenje zbog rasta "rasizma", "ksenofobije" te "islamofobije" u Europi i pozvao sve u zajedničku borbu protiv tih zala.

Kanadski premijer Stephen Harper "užasnut je barbarskim terorističkim činom", napisao je na svome računu Twitter i poručio da su molitve Kanađana uz "žrtve i njima bliske osobe".

Pročitajte više