Svjetski je dan veganstva

Ilustracija: Shutterstock

1.11. se diljem svijeta obilježava Svjetski dan veganstva. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicala etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Ove godine Svjetski dan veganstva poziva sve da razmisle o vrijednosti života svih životinja. Ovaj dan izvrsna je prilika za uživanje s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u blagodatima biljne hrane i za informiranje drugih o veganstvu.

Uz postizanje vitalnosti i zdravstvenih prednosti, prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom na to da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s golemom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu i kataklizmičkim uništenjem okoliša.

U SAD-u, gdje potražnja za mesom iz godine u godinu dramatično opada, broj vegana premašuje broj vegetarijanaca, a broj vegana nezaustavljivo raste i svugdje drugdje u svijetu.

Veganska prehrana postaje sve važnija prehrana budućnosti. Osim užitka u jelu, veganskom prehranom svatko spašava brojne životinje te čuva okoliš i svoje zdravlje.

Osim što ne jedu meso, ribe, jaja, mlijeko i mliječne proizvode i med, oni koji odaberu veganski način života također ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje nego ih udomljuju, priopćili su Prijatelji životinja.

Pročitajte više