Svjetski lideri osudili ubojstvo japanskog novinara: Odvratno, užasavajuće i vrijedno svakog prezira!

Foto: FaH (supruga japanskog premijera Akie Abe)

WASHINGTON, Pariz i London odlučno su osudili pogubljenje japanskog taoca u subotu, nazvavši taj čin "odvratnim" i "dostojnim prezira". 

"SAD osuđuje odvratno ubojstvo japanskog građanina i novinara Kenjija Gota", kazao je predsjednik Barack Obama u priopćenju.

"Danas smo solidarni s premijerom Shinzom Abeom i japanskim narodom u osudi tog barbarskog čina", dodao je on.  Islamska skupina IS potvrdila je u subotu da je pogubila japanskog taoca otetog u Siriji, drugog u tjedan dana.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ime svoje zemlje izrazio je solidarnost s Japanom, osuđujući "okrutno ubojstvo". Predsjednik Republike "osuđuje s najvećom odlučnošću okrutno ubojstvo japanskog državljanina Kenjija Gota", piše u priopćenju Elizejske palače.

Velika Britanija taj je čin nazvala "užasavajućim".

"Odlučno osuđujem ono što se čini kao užasavajuće i prijezira vrijedno ubojstvo Kenjija Gota", napisao je David Cameron u priopćenju.

"To je još jedan podsjetnik da je Islamska država utjelovljenje zla koje ne mari za ljudski život", dodao je on.

Japan: Zaklinjemo se da nećemo popustiti terorizmu

Podsjetimo, Islamska država (IS) potvrdila je u subotu da je pogubila japanskog taoca otetog u Siriji, drugog u tjedan dana. Japan se zakleo u nedjelju da neće popustiti terorizmu, nakon emitiranja snimke pripisane IS-u u kojoj se objavljuje da je drugom japanskom državljanu odsječena glava.


"Najodlučnije osuđujemo taj čin", izjavio je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga.

"Visoko vjerojatnom" ocijenio je autentičnost videosnimke u kojoj se govori o pogubljenju muškarca identificiranog kao novinara Kenjia Gota, otetog jesenas u Siriji.

"Mislimo da je vjerojatnost vrlo visoka", kazao je Suga, temeljeći to stajalište na analizi stručnjaka. Potvrdio je da je osoba ubijena na snimci sasvim sigurno Kenji Goto.

IS je već prije tjedan dana objavio da je usmrtio prvog japanskog taoca Harunu Yukawu, zatočenog u kolovozu u Siriji, prije nego što je Goto krenuo u potragu za njim te i sam bio otet krajem listopada ili početkom studenog.

"To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut", dodao je premijer Shinzo Ave, vidno uzrujan.

"Nikad nećemo oprostiti teroristima", kazao je on. "Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma" i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni "budu privedeni pred sud".

Pročitajte više