Tajlandska vojna hunta zatočila bivšu tajlandsku premijerku i raspustila Senat

Foto:Getty Image/Gulliver Image

BIVŠU tajlandsku premijerku Yingluck Shinawatra i nekoliko članova njezine vlade zatočila je u subotu tajlandska vojna hunta koja je prošli tjedan preuzela vlast u zemlji kako bi zaustavila višemjesečne ulične sukobe pristaša i protivnika vlade.

"Vojnici su ih razdvojili i stavili u pritvor na različita mjesta", potvrdio je vojni izvor. Bivša 46-godišnja premijerka, protjerana s vlasti početkom svibnja kontroverznom sudskom odlukom, zatočena je u vojarni.

Mogla bi ostati u pritvoru "do tjedan dana", kazao je vojni dužnosnik na prvoj konferenciji za tisak hunte u subotu ujutro.

Po vojnom zakonu, uhićene osobe mogu biti zadržane tjedan dana u pritvoru, bez podignute optužnice.

"Ona je dobro", kazao je general Tirachai Nakwanich, ističući da će brzina njezina oslobađanja "ovisiti o njezinoj suradnji".

S obzirom da su brojni dužnosnici njezine stranke Puea Thai zatočeni ili odsutni, teško je utvrditi koji su razmjeri represije. Hunta je odbila iznijeti broj privedenih osoba na konferenciji za tisak.

Kao i deseci dužnosnika među kojima nekoliko ministara, Yingluck, majka dječaka, odazvala se u petak pozivu nove hunte. Kao i 154 drugih osoba, zabranjen joj je izlazak iz zemlje.

U subotu je hunta pozvala na ispitivanje 35 novih uglednika, među kojima sveučilišne nastavnike i Sondhija Limthongkula, osnivača "žutih košulja", monarhističkog pokreta protiv Yingluck.

Na TV-u objavili da su raspustili Senat


Tajlandska vojna hunta u subotu je, nakon što je zatočila bivšu tajlandsku premijerku Yingluck Shinawatru i nekoliko članova njezine vlade, raspustila i Senat jačajući tako političku moć zapovjednika vojske generala Prayutha Chan-ochae.

Raspuštanje Senata koji broji 150 zastupnika od kojih je polovica izabrana objavilo je nacionalno vijeće za održavanje reda i mira putem javne televizije.

Raspuštenje gornjeg doma zaustavilo je spekulacije da bi to tijelo moglo imenovati novog premijera.

Prayuth koji je objavio da je u četvrtak izveden državni udar sada obavlja dužnost premijera i nije jasno hoće li imenovati civilnog premijera kao što je bio slučaj u proteklim državnim udarima.

"Prayuth je sada prebacio ovlasti sa Senata i donjeg doma na sebe, pa je sada moćniji od premijera", kaže politolog Panitan Wattanayagorn sa sveučilišta Chulalongkorn.

Pročitajte više