Tajna seks snimka direktora i ljubavnice pokrenula istragu u farmaceutskom divu

Screenshot: YouTube

FARMACEUTSKA kompanija GlaxoSmithKline potvrdila je postojanje tajne seks snimke bivšeg direktora kineske podružnice Marka Reillyja i njegove ljubavnice. Seks oženjenog direktora snimljen je pomoću skrivene kamere u njegovom stanu, a snimka je potom poslana svim članovima Uprave u ožujku 2013.

Tek je sad otkriveno da je upravo ta snimka pokrenula istragu o korupciji u GlaxoSmithKlineu. Navodno je snimka bila pokušaj ucjene.

Skandal je pokrenuo istragu o komapniji koja je javno osramoćena skandalima potkupljivanja liječnika i zdravstvenih dužnosnika kako bi propisivali njihove lijekove. Gotovo 400 milijuna eura potrošili su na razne darove, ulaznice za koncerte i usluge prostitutki.

Reillyja je nakon izbijanja skandala ostavila supruga, a prije mjesec i pol optužen je za upravljanje korupcijskom mrežom zbog čega mu je zabranjen izlazak iz Kine. Kompanija je na ilegalan način navodno ostvarila prodaju od 112 milijuna eura.

Osramoćeni direktor je na odobrenje kompanije pokrenuo "Projekt Škorpion" ne bi li saznali tko je postavio skrivene kamere i poslao mail. Unajmili su istražitelja Petera Humphreyja, no u srpnju je istražitelj zajedno sa svojom suprugom Yu Yingzeng uhićen.

Gotovo istodobno kineske vlasti su pokrenule istragu o korupciji u GlaxoSmithKlineu. Ukoliko Reillyja proglase krivim, prijeti mu doživotni zatvor.

Pročitajte više