Talačka kriza u Istanbulu: Otmičari ubijeni, tužitelj nakon ranjavanja preminuo u bolnici

Foto: FAH, video: dha

TURSKI državni odvjetnik Mehmet Selim Kiraz, teško ranjen tijekom policijske operacije kojom je danas završena njegova otmica, podlegao je ozljedama, objavili su liječnici.


"Državni odvjetnik Mehmet Selim Kiraz bio je teško ranjen kada je dopremljen u bolnicu i izgubili smo ga unatoč svim naporima", rekli su liječnici u izjavi za televiziju.

Otmica državnog odvjetnika završena je u utorak navečer nakon što je policija ubila dvojicu aktivista zabranjene turske radikalne ljevičarske skupine, a u toj operaciji državni je odvjetnik teško ranjen, rekao je šef istanbulske policije Selami Altinok.

Državni je odvjetnik hospitaliziran u vrlo teškom stanju, a dvojica terorista su ubijena tijekom operacije, rekao je Selami Altinok nekoliko minuta nakon intervencije specijalnih policijskih snaga protiv otmičara u palači pravde.

"Učinili smo sve što je bilo moguće kako bismo omogućili predaju napadača", naglasio je Altinok i dodao da je policija pokrenula akciju nakon što se iz zgrade suda čula pucnjava.

Napadači s oružjem ušetali u ured državnog odvjetnika

Nepoznati napadači uzeli su danas za taoca javnog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza u njegovom uredu u Istanbulu. Napadači su ušli u Kirazov ured na šestom katu zgrade Suda u Istanbulu i zarobio ga. Napadači su navodno članovi terorističke grupe pod nazivom Revolucionarna narodna oslobodilačka fronta.

Otmičari su zatražili da policija uživo prizna svoju krivicu za ubojstvo Elvana, da im se omogući stvaranje narodnog suda pred kojim bi se sudilo policajcima odgovornima za to ubojstvo te odbacivanje optužbi protiv svih onih koji su sudjelovali u prosvjedima. Revolucionarna narodna oslobodilačka fronta (DHKP-C) objavila je kako će tužitelja smaknuti ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, javlja halkinsesi.tv.

Specijalci izvukli tužitelja i ubili otmičare

Navodno su otmičari policiji postavili vremenski rok koji je trebao završiti danas u 15.36 sati po lokalnom vremenu. Tamošnji mediji poslijepodne su izvijestili kako su se mogli čuti pucnjevi nakon što je specijalna postrojba ušla u zgradu, a iz zgrade je izlazio i dim.

Turske novine Hurriyett ranije su pisale da su tijekom policijske akcije ubijena dvojica otmičara, a da je tužitelj spašen i izveden s teškim ozljedama.

Turska policija u međuvremenu je morala reagirati i na neke prosvjednike koji su na strani terorista.

Elvanov otac: Ne želim da drugi umiru, oslobodite tužitelja

Policija je stigla na mjesto incidenta te pokušala ući u kancelariju, no u tom trenutku iz nje su se začula dva pucnja.

Salim Elvan, otac mladića, rekao je turskim medijima kako ne želi da se tužitelju nešto dogodi.

"Moj sin je mrtav, ne želim da itko drugi umre. Oslobodite ga", rekao je, javlja Al Jazeera.

Premijer Ahmet Dauvatoglu susreo se sa sadašnjim i bivšim ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova u stožeru vladajuće stranke AK u Ankari kako bi razmotrili talačku krizu, rekli su dužnosnici.



Čitava zgrada je evakuirana, a na snazi su maksimalne mjere sigurnosti. Policijske snage pokrenule su operaciju oslobađanja taoca, koju provode timovi Odjela za borbu protiv terorizma i pregovarački tim Specijalne policije u Istanbulu, javlja Al Jazeera.

Mehmet Selim Kiraz je tužilac iz Odjela istanbulskog tužilaštva za procesuiranje službenika, koji vodi istragu o smrti Berkina Elvana, mladića stradalog u nemirima za vrijeme protesta u istanbulskom Gezi parku 2013. godine.

Pročitajte više