Temperature sve niže, Dalmacija okovana snijegom: I Šibenčanima odgođena nastava



SVAKIM danim temperature u Hrvatskoj sve su niže, a kulminacija ledenog vremena očekuje se za vikend. Jutros su temperature u cijelo zemlji, osim na jugu, bile ispod nule, a u Slavoniji i gorskim predjelima i niže od -10. Na Zavižanu je izmjereno čak -19 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj temperature su se kretale od -6 do -9, na većem dijelu Jadrana tek koji stupanj ispod nule, a tek na krajnjem jugu zemlje temperature su bile iznad nule. Iz DHMZ-a upozoravaju kako je na sjevernom Jadranu moguć mjestimice orkanski vjetar, a na južnom su mogući olujni udari bure. Sjeverac koji puše u cijeloj Hrvatskoj dodatno pojačava osjećaj hladnoće.

Mjestimične kiše i snijega bit će uglavnom tijekom dana na dubrovačkom području te na jugu Dalmacije i ponegdje u Lici i Posavini. U unutrašnjosti će puhati povremeno umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna, na sjevernom dijelu i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od bit će od -8 do -3, na sjevernom Jadranu od -1 do 4, na južnom od 4 do 8 °C.

Za sutra se očekuje jače naoblačenje s mjestimičnim snijegom, a uz kišu, ponegdje će snijega biti u na Jadranu. Na većem dijelu Jadrana ponovno će ojačati bura, a na krajnjem jugu istočnjak i jugo. I dalje će biti vrlo hladno.

Prema podacima DHMZ-a od sedam ujutro u Šibeniku, Biogradu i Sinju visina snježnog pokrivača je 2 centimetra, u Imotskom 20, a u Metkoviću 10 centimetara. Na Sljemenu ga ima tek šest centimetara, a na Zavižanu 64.

Promet otežavaju snijeg, vjetar i poledica

Snijeg mjestimice pada u Lici i Dalmaciji, javlja HAK u 7.30. U Istri mjestimice puše jak vjetar, a na sjevernom i srednjem Jadranu, te u Gorskom kotaru povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja.

Za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je preko Gračaca Zatona Obrovačkog i Posedarja, a za ostala, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama preko Gračaca, Obrovca i Karina),
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar-D3),
- Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D8), te
- državna cesta Dobroselo-Mazin (D506).

U Šibensko-kninskoj županiji danas odgođena nastava

Jučer, nakon što je pao snijeg, Šibensko-kninska županija donijela je odluku o odgodi nastave za danas u osnovnim i srednjim školama na cijelom području županije. O početku nastave odluku će šibensko-kninski župan donijeti danas.

Još u utorak nastava je prekinuta u vukovarskoj srednjoj Tehničkoj školi Nikola Tesla, jer zbog niskih temperatura nisu mogli dovoljno zagrijati učionice. Datum početka rada još nije poznat.

Pročitajte više