Teror uhljeba se nastavlja: Hrvatska po ekonomskim slobodama iza Tanzanije

Montaža: Index; Tablica: Fraser Institute

HRVATSKA je po ekonomskoj slobodi tek na 84. mjestu pokazuje najnovije izvješće kanadskog Fraser Instituta.

Sa 6.91 bodom od ukupno 10 Hrvatska je tek 69% ekonomski slobodna zemlja, što je manje čak i od Tanzanije.

Fraser Institut mjeri pet područja ekonomske slobode: veličine države i poreza, pravnog sustava i vlasničkih prava, stabilnosti novca, slobode međunarodne trgovine te regulacije poslovanja.

Potrošnja države se ne smanjuje

"Nema pomaka po pitanju fiskalne slobode poreznih obveznika. Potrošnja države ostaje zacementirana, što onemogućuje sniženje poreza. Teret regulacije poslovnog sektora ostaje gotovo isti, uz tek manja poboljšanja. Država se treba fokusirati na reformske prioritete – manje poreza, manje regulacije, manje birokracije. Samo tako će se povećati ekonomska sloboda bitna za održivi rast. Hrvatska je ponešto pala u području kontrole kapitala, što može imati veze s vladinim intervencijama protiv bankarskog tržišta te u području administrativnih zahtjeva", poručuju iz Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA).

Najveći hrvatski napredak ostvaren je u području djelomične fleksibilizacije tržišta rada. Manji napredak ostvaren je u području kolektivnog ugovaranja. Također, manji napredak je zabilježen i u području regulacije poslovnog sektora, pogotovo glede dozvola. Također, zabilježeno je povećanje pravosudne neovisnosti i borbe protiv mita. Mali napredak ostvaren je obzirom na nisku inflaciju, pa čak i deflaciju.

"Sniženja cijena imala su pozitivan učinak, što se može povezati s pristupanjem unutarnjem tržištu EU roba i usluga. Manje trgovinskih prepreka doprinosi snižavanju cijena uslijed povećane konkurencije. Napredak je postignut i u području necarinskih trgovinskih prepreka, što se također može pripisati efektu EU", navode iz CEA.

Na vrhu Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švicarska...

Najslobodnije zemlje (TOP 10) su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maurijus, Jordan, Irska, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Venezuela i Libija su na dnu, što se može povezati s nasljeđem Chaveza i Gadafija.

Sjedinjene Države pale su na 16. mjesto, dok je Rumunjska napredovala do 17. mjesta (7.69 bodova).

Rezultati rumunjske liberalizacije

Rumunjska brzo napreduje i sustigla je Ameriku. Ne radi se niti približno o sustizanju u kvaliteti i standardu života. Ipak, Rumunjska si je liberalizacijom ostvarila put rasta (te je jedna od najbrže rastućih država članica EU).

"Rumunjska napreduje zbog reduciranja državne potrošnje i sniženja poreza. Porez na dohodak je komparativno nizak, kao i socijalni doprinosi, čineći relativno nisko porezno opterećenje radnika. Zabilježena su i umjerena poboljšanja u pravosudnom sustavu. Prisjetimo se samo velike antikorupcijske akcije nekadašnje ministrice Monice Macovei. Novac je stabilan zbog umjerene inflacije, tj. država ne koristi valutu kako bi smanjivala njezinu vrijednost. Država je olabavila kontrolu tržišta kapitala i banaka. Nema restrikcija prema stranim bankama i kontrola kamata. Rumunjsko financijsko tržište i bankarski sektor potpuno su ekonomski slobodni. Tržište rada je liberalizirano, pogotovo glede otpremnina. Provodi se deregulacija gdje postoji veliki prostor za oslobađanje poslovnog sektora", navodi CEA.

Rumunjskoj je zbog visoke korupcije 2004. odgođeno pristupanje Europskoj uniji. Slijedi razdoblje borbe protiv korupcije te reduciranja države i poreza. Rumunjska pod vodstvom liberalnih vlada bilježi ekonomski rast – Călin Popescu-Tăriceanu (2004-2009) i Crin Antonescu (2009-2014). Uveden je proporcionalni porez (flat tax) na dohodak i dobit od 16%. U konvergenciji Rumunjska sustiže i Hrvatsku. Nekada zaostala socijalistička zemlja s raspadnutom ekonomijom početkom 1990-tih, danas je jedna od najbrže rastućih država članica EU i napreduje brže od Hrvatske.

Aktualni rumunjski predsjednik Klaus Werner Iohannis veliki je sponzor tržišnih reformi, a i sam je poticao strane investitore da dođu poslovati u Rumunjsku.

Lista zemalja prema stupnju ekonomske slobode (Izvor: Fraser Institute)

 

Pročitajte više