Teroristički napad u BiH: Naoružani muškarac vičući "Allahu ekber" upao u postaju i ubio policajca

Screenshot: YouTube (RTRS)

JEDAN je policajac ubijen, a dva su ranjena nakon što je naoružani napadač upao u policijsku postaju i otvorio vatru po policijskim službenicima. Policija je nakon razmjene vatre ubila napadača. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika.

Lokalni mediji prenijeli su i kako je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) upozorila sve policijske agencije u zemlji o mogućim novim napadima na policijske postaje diljem BiH.


"U 19 sati u PU Zvornik ušao je naoružani muškarac i počeo pucati. Ubio je jednog policajca, a dvojicu ranio. Napadač je potom ubijen, a povrijeđeni policajci prevezeni u bolnicu", izjavila je glasnogovornica CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović, javlja Klix.ba.

Ranjeni policajci nisu u životnoj opasnosti, a motiv napada za sada nije poznat.

Kako Dnevni avaz neslužbeno doznaje ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Neslužbeno se doznaje i da je napadač došao u automobilu Golf 2 crne boje te je uz povike "Allahu ekber" krenuo pucati.

Iz Opće bolnice u Zvorniku potvrdili su kako su Gajić i Milovanović u stabilnom stanju i izvan životne opasnosti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su prije tri dana postojala obavještajna saznanja o mogućem terorističkom napadu, javlja Avaz.

Ministar sigurnosti: Ili ćemo mi pobijediti terorizam ili će terorizam pobijediti državu

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je za "Avaz" da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku okarakteriziran kao "teroristički napad".

"U ogromnim smo problemima i moramo im se suprotstaviti. Ili ćemo mi pobijediti terorizam ili će terorizam pobijediti državu", poručio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.
 
Dodik: Jasno je da se radi o napadu s vjerskim i terorističkim motivima
 
Predsjednik RS-a Dodik napad je iskoristio kako bi se ponovo obrušio na tijela vlasti BiH optužujući policijske i obavještajne agencije na državnoj razini da nisu radile svoj posao jer nisu dostavile nikakve informacije o mogućem napadu.

"Nije bio nikakvih podataka o napadu i to samo govori koliko je u RS terorista-spavača", kazao je Dodik lokalnim medijima.

Dodao je kako je uvjeren da nije riječ o izoliranom činu.

"Jasno je da se radi o napadu s vjerskim i terorističkim motivima", kazao je Dodik.

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini odmah su podigle stupanj pripravnosti

Odmah nakon vijesti o napadu i indicija o mogućim motivima napadača u Zvornik su uz pojačanje iz policija Republike Srpske upućeni i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te tužiteljski tim Tužiteljstva BiH koje je zaduženo za procesuiranje slučajeva terorizma.

 

Pročitajte više