Težak udarac terorizmu: Kako je smrt al-Libija oslabjela najveću terorističku organizaciju na svijetu?

DRUGI čovjek al-Qaide, Abu Yahya al-Libi, ubijen je u ponedjeljak u napadu američkih snaga u Pakistanu, potvrđeno je iz Bijele kuće. Glasnogovornik Jay Carney u izjavi za javnost potvrdio je kako je njegovo ubojstvo još jedan "težak udarac al-Qaidi".

49-godišnji al-Libi svakako je bio važna ličnost unutar najzloglasnije terorističke organizacije na svijetu. U svijetu je bio poznat kao njezin najvažniji svećenik, ali i osoba zadužena za propagandu, budući da je bio "zvijezda" brojnih snimki objavljenih na internetu.

Tko je bio Abu Yahya al-Libi?

Prema uvriježenom mišljenju, al-Libi je bio drugi čovjek al-Qaide, zamjenik vođe i glavni strateg ove terorističke organizacije. Rođen u Libiji, svoj je položaj unutar džihadskih skupina učvrstio nakon što je 2005. godine pobjegao iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubrzo je postao glavni strateg al-Qaide i njezino najpoznatije lice, izuzev Osame bin Ladena, naravno. Pojavljivao se u gotovo svim propagandnim snimkama objavljenima na internetu, u kojima je često, kao svećenik, al-Qaidine krvave akcije opravdavao religijom. Iako nije poznato u koje je točno planove bio uključen, vjeruje se da je stajao iza gotovo svakog većeg napada te blisko surađivao s bin Ladenom.

Što njegova smrt znači za al-Qaidu?

"Ovo je vrlo ozbiljan udarac al-Qaidi", ponavljaju svi viši američki dužnosnici. Čini se da ima podosta istine u toj njihovoj tvrdnji, budući da nitko u al-Qaidi ne uživa ugled kakav je uživao al-Libi.

"Nitko nikada neće moći preuzeti njegovo mjesto i njegovu funkciju obnašati kako je on to činio", izjavio je jedan američki službenik. Najzloglasnija teroristička skupina nakon njegove je smrti "spala na jedno slovo", točnije ime - Ayman al-Zawahiri. No, u trenucima kada SAD iz dana u dan zadaje nove udarce al-Qaidi, pitanje je može li samo jedan čovjek održati organizaciju "na životu".

Pročitajte više