Thaqi pozvao Srbe da izađu na izbore: Njihovo sudjelovanje je garancija zajedničkog Kosova

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREMIJER Kosova Hashim Thaqi je na današnjoj sjednici Vlade izjavio da se "proces implementacije Sporazuma od 19. travnja između država Kosova i Srbije, nastavlja". Prema njegovim riječima, u tijeku su novi sastanci tehničkih i stručnih ekipa u Bruxellesu, a posebno se privodi kraju cijeli proces Integriranog upravljanja granicom (IBM) što podrazumijeva i početak izgradnje modernih objekata na šest graničnih prijelaza između Kosova i Srbije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Kao što je poznato financiranje će pokriti Europska komisija. Sve to je u skladu s ranije postignutim sporazumima", kazao je premijer Thaqi, a priopćeno je iz Vlade Kosova.

Kosovski premijer je kazao da je u Bruxellesu razgovarano i o lokalnim izborima na cijeloj teritoriji Kosova koji će biti 3. studenog.

"U potpunosti vjerujemo da će izbori biti pošteni, slobodni, demokratski i sa slobodnom konkurencijom. Mi smo uputili poziv i barunici Ashton da pošalje što veću ekipu promatrača kako bi proces izbliza bio praćen", naveo je Thaqi.

On je još jednom pozvao sve građane Kosova, a posebno Srbe sa sjevera, da što masovnije izađu na lokalne izbore, 3. studenog.

"Njihovo sudjelovanje je nova mogućnost i zajednička garancija da ćemo izgraditi naše zajedničko Kosovo”, istaknuo je Hashim Thaqi.

Pročitajte više