Thatcher je odlikovana Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu

Foto: S. Sunara/Cropix

MARGARET THATCHER bila je jedna od najvećih posljeratnih europskih državnica, odnosno državnika, rekao je za Media servis bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Mate Granić. Kada je Thatcher u rujnu 1998. godine posjetila Hrvatsku, predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom - jednim od najviših hrvatskih odlikovanja, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Upravo je Mate Granić imao ulogu promotora počasnog doktorata, a danas o velikoj državnici kaže.

"Umrla je velika i svjetska državnica, osoba koja je jako zaslužna za Veliku Britaniju, gospodarski oporavak, koja je pobijedila na Faklandima i isto tako imala važno strateško savezništvo s SAD-om u ključnim trenucima obaranja komunističkog sustava", kaže Granić.Kad je o Hrvatskoj riječ, odnosno bivšoj Jugoslaviji, Granić ističe kako je ona prva prepoznala politiku Slobodana Miloševića. Ona u to vrijeme nije bila na vlasti, ali je o tome javno govorila, rekao je za Media servis Granić.

"Margaret Thatcher uz Ivana Pavla II., Aloisa Mocka, svakako spada među osobe koje su vrlo zaslužno za međunarodno priznanje Hrvatske i uopće prepoznavanje toga što se događa i u Hrvatskoj i na ovim prostorima", kaže bivši ministar vanjskih poslova. Mate Granić družio se u nekoliko prilika s bivšom britanskom premijerkom.

"Ona je bila topla ali odlučna osoba, imao sam prilike više puta biti kod nje kući na čaju. Bila je osoba koja je imala vrlo široke interese ali je znala vrlo brzo donositi odluke i razlikovati dobro od zla i ono što je pravedno".

Pročitajte više