Thompson dolazi u Mostar: "To je neofašist, ne želimo ono što je posijalo najveće zlo"

Foto: Index

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON ovu će nedjelju održati koncert u Mostaru. Nastup kontroverznog desničara u etnički vjerojatno najsegregiranijem gradu Bosne i Hercegovine opravdano je izazvao nezadovoljstvo civilnog društva.

"Protiv govora mržnje i fašističke ikonografije u Mostaru" naziv je peticije, koju je na internetu pokrenulo 13 nevladinih organizacija iz Mostara i cijele BiH u povodu najavljenog održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona u tom gradu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zbog čega pozivaju na bojkot Thompsonovog koncerta od strane građana i medija, za RSE je objasnio Husein Oručević, politolog i član nevladine organizacije Omladinski kulturni centar "Abrašević".

"Mi u ovom slučaju apeliramo na bojkot iz prostog razloga što smatramo da će se na tom stadionu toga dana pojaviti ona ikonografija pod kojom su umrli, poginuli, tlačeni, zlostavljani milijuni ljudi, i ikonografija koja je početkom 90-ih godina također marširala ulicama BiH, a prije svega ovoga podijeljenog i dalje i napaćenog grada", izjavio je Oručević.

"Ne želimo da nam stvarnost bude kontaminirana onim što je posijalo najveće zlo"

U tekstu se peticije tako navodi da su građani Mostara bili žrtve fašističke ideologije u užasnom granatiranju grada, progonu civila, izgonu iz vlastitih domova, zatvaranju u koncentracione logore, te ubojstvima i torturama. "Mislim da je vrijeme da zatvorimo jedno poglavlje", poručuje Oručević.

Thomsonovom nastupu u Mostaru protivi se i civilna organizacija Gariwo, kojoj je na čelu Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita. Amer Tikveša, Gariwov predstavnik za medije, poručuje kako "ne žele da njihova stvarnost 20 godina nakon rata bude kontaminirana onim što je posijalo ovdje najveće zlo, kakvi su konclogori, protjerivanja, silovanja, ubijanja ljudi na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi".

"Thompson je unutar hrvatskog nacionalizma u svijetu muzike bio jedan od najžešćih eksponenata te ideologije koja je činila zla. I to je jasno – vidljivo je to iz njegovih tekstova, vidljivo je to iz njegovih javnih nastupa, vidljivo je to kroz publiku – tko je njegova ciljana publika i sa kakvim obilježjima dolazi na koncerte. Dakle, to je neofašist", kaže Tikveša.

I stadion je manipulacija

Husein Oručević iz OKC "Abrašević" kaže da je i sama lokacija na kojoj će se koncert održati predmet manipulacije. Thompson će svirati na mostarskom stadionu kojeg je prije rata koristio Fudbalski klub Velež, a nakon rata je iznajmljen Hrvatskom športskom klubu Zrinjski na 99 godina.

"Prije svega nekoliko tjedana u Mostaru je održan koncert Đorđa Balaševića, kada smo na plakatima mogli pročitati imenovanje toga istoga stadiona kao Stadion pod Bijelim brijegom. Danas kada nastupa Thompson taj stadion se naziva Stadion HŠK Zrinski. Dakle, tu se radi o tipičnoj manipulaciji ljudima", kaže Oručević.

Thompsonov menadžer: Nema ustaške ikonografije na koncertima

Zdravko Barišić, menadžer kontroverznog pjevača, kaže da organizacije koje stoje iza peticije ne govore istinu. "Nije važno što govore, nego tko govori. Ako pogledate sve te udruge, to su udruge koje u sebi imaju obrise sljedbeništva totalitarnog, komunističkog režima", tvrdi Barišić.

"Ustaške ikonografije na Thompsonovim koncertima nikada nije bilo, a pogotovu u novije vrijeme. Navode zabrane Thompsonovih nastupa, što je apsolutna laž - 20. šestog ove godine je bio u Njemačkoj, u Minhenu, 5. 10. je u Beču. U Istri, u Poreču je bio prekrasan koncert pred 7.000 ljudi", dodao je Thompsonov menadžer.

Nastup Thompsona u Mostaru podržala je i Udruga hrvatskih vojnih invalida i dragovoljaca Domovinskog rata, notornija kao HVIDR-a. U pisanoj izjavi za RSE iz HVIDR-e tvrde kako se i danas mogu prepoznati nastojanja nekih organizacija da one koji ne misle poput njih povežu sa fašizmom. "Ne postoji nikakva razlika među fašistima, možda samo u boji zastave", stoji između ostalog u izjavi HVIDR-e.

Pročitajte više