Tko je čovjek s kojim Linić ljetuje: Kontroverzni Kalem carstvo izgradio na naftnom biznisu, afere mu nikad nisu dokazali

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL, Index

MINISTAR financija Slavko Linić ljetuje u društvu jednog od najbogatijih riječkih poduzetnika, direktora Europetrola Joze Kalema. Linićevog prijatelja tijekom godina spominjalo se u raznim aferama, ali ni jedna za posljedicu nije imala sudski proces ili osudu.


Kalemovo prijateljevanje s jednim od čelnih ljudi hrvatske Vlade bilo je temom u medijima i prilikom Linićevog odmora i novogodišnjeg dočeka u Dubaiju, u prosincu prošle godine, kad se pojavila vijest kako Linić na luksuznom odmoru boravi upravo u Kalemovom društvu, ali tad je Kalem Indexu u telefonskom razgovoru demantirao da je u Dubaiju. Kalem je o svom druženju s Linićem kazao kako se znaju preko svojih supruga, koje su školske prijateljice.



Zanimljivo je i kako se Kalemova tvrtka Ri-Most dugo nalazila na popisu poreznih dužnika kojeg je objavila Porezna uprava, i to zbog duga od 7,7 milijuna kuna. Kalem je demantirao dugovanja prema Poreznoj tada govoreći kako je neplaćeni porez na nekretnine i porez na dobit kojeg se spominje "nepostojeći". Na koji je točno način spor između Kalema i Porezne naposljetku okončan, nije poznato, ali na najnovijem popisu poreznih dužnika Kalema više nema.

Poslovno carstvo izgradio na biznisu s naftom

Jozo Kalem rođen je 1960. godine u Dragalovcima u Bosni i Hercegovini. Iz BiH je Kalem s obitelji u Rijeku došao početkom devedesetih godina, a bogatstvo zahvaljuje trgovini naftnim derivatima. Priče o navodnom švercu goriva preko granice tijekom Domovinskog rata nikad nisu dokazane.


Iako mu je posao cvjetao i tijekom ratnih godina, pravi vjetar u leđa dobio je prije nešto više od 10 godina, nakon što je njegov prijatelj Slavko Linić postao potpredsjednikom Vlade i šefom Nadzornog odbora Ine. Ta je priča bila interesantna i mjerodavnim institucijama pa je pokrenuta i istraga o povlaštenoj prodaji derivata i pogodovanju Ine Europetrolu.

Tijekom 2010. godine Kalema se spominjalo u aferama pogodovanja javnih poduzeća, točnije državne tvrtke Autocesta Rijeka Zagreb i riječkog prijevoznika Autotroleja, njegovom Europetrolu. Tad su niže ponude drugih naftnih tvrtki pristigle na natječaj odbijene iz banalnih razloga, a posao je pripao skupljem ponuđaču Kalemu. No, ni od te priče nije bilo ništa - sve prigovore na zakonitost tog postupka Državna komisija za kontrolu javne nabave je odbacila, iako su i sami priznali da je bilo nekih nelogičnosti.

Do danas se Kalem riješio Europetrola na kojem je sagradio svoje milijunsko poslovno carstvo - slovenski Petrol je prvo 2008. kupio 51 posto udjela, a potom je 2011. godine posve otkupio Europetrol od Kalema. Ipak, Kalem je ostao i dalje na čelu kompanije, kao direktor Europetrola.

"Kalem tvrtku IGM Tounj nije kupio nego oteo"

Policija je Kalema krajem 2010. godine osumnjičila za gospodarske malverzacije tijekom preuzimanja tounjskog IGM-a te prijevaru tešku gotovo 27 milijuna kuna. Kalem je, očekivano, sve opovrgnuo i za stanje u IGM-u Tounj krivnju svalio na bivšeg vlasnika i predsjednika uprave Ivana Pađena.

No, ogulinski poduzetnik Ivan Pađen je u svibnju ove godine za Ogulin Info kazao: "Prijatelj Slavka Linića, Jozo Kalem, vrši pritisak Ravnateljstva Policije i PU Karlovačke da mi se natrpaju stvari koje je upravo on počinio. Kalem tvrtku IGM Tounj nije kupio nego oteo. Nije osigurao kredit od 103 milijuna kuna što je bio dužan, a na prevaru se uknjižio na nekretnine u vlasništvu IGM-a. Ovo je samo nastavak trakavice oko IGM-a, no uvjeren sam kako je pravda spora, ali dostižna. S druge strane, Kalem mi je rekao kako pravda u Karlovcu i Rijeci nije ista, pa je preselio sjedište tvrtke u Rijeku. No, protiv njega osobno sam podnio tri tužbe, a i stečajni upravitelj Boris Debetić vodi četiri parnice. Zanimaju me rezultati tog procesa. Kalem je preko tvrtke Rudar iz IGM-a izvukao čak 123 milijuna kuna. Na kraju, apsurd je što mi je tog Kalema doveo Pavle Miljavac. Danas upravo taj Kalem `sjedi` i na Miljavčevoj imovini. Sve je to organizirani kriminal".

 

Pročitajte više