Tomašić: Jesam, kriva sam! Na njen poziv eurozastupnici spiskali novce u Dubrovniku

Foto: Facebook

HRVATSKA zastupnica u Europskom parlamentu pozvala je 14 eurozastupnika iz britanske Konzervativne stranke na radni odmor na hrvatskoj obali zbog čega su se našli na udaru kritika javnosti, piše Daily Mail.

Zastupnici su dane u Dubrovniku proveli na račun europskih poreznih obveznika iako su na nedavnim izborima obećali stati na kraju nepotrebnom trošenju EU novca. Navodno je 14 zastupnika tjedan dana provelo u Dubrovniku i na Korčuli što ih je stajalo oko 285 tisuća kuna. Daily Mail piše da su neki zastupnici na radni odmor poveli i supružnike te odsjeli u hotelu s pet zvjezdica.

Konzervativci su se potrudili da lijepo povedu sunčane dane u Hrvatskoj pa su uživali u lokalnim specijalitetima i privatnom koncertu Ane Rucner. Naravno, sve na račun poreznih obveznika u što se ubrajaju i putni troškovi.

U skupini od 14 zastupnika bila su i dvojica koji su upravo izgubila svoje mandate na izborima dok su se ostali počeli častiti javnim novcem i prije početka novog saziva Europskog parlamenta.

Zastupnici koji su bili na "radnom odmoru" su: Martin Callanan, Marta Andreasen, Syed Kamall, Robert Atkins, Timothy Kirkhope, Geoffrey Van Orden, Ashley Fox, Anthea McIntyre, David Campbell Bannerman, Jacqueline Foster, Richard Ashworth, Emma McClarkin, Ian Duncan i Vicky Ford.

Njihov izlet u Hrvatsku jedva su dočeli politički protivnici koji su ih oštro napali. Zamjenik Nigela Faragea iz UKIP-a, Paul Nuttall, nazvao ih je licemjerima.

"Ovo je licemjerno. Šalju priopćenja o bespotrebnom trošenju novca europskih poreznih obveznika, ali ustvari to nitko ne radi bolje od njih. To je nečuveno", oštar je u svom komentaru bio Nuttal.

Uživali u luksuznom hotelu, ispijanju šampanjca, izletu i koncertu Ane Rucner

Zastupnici su u ponedjeljak stigli u luksuzni hotel Hilton Imperial u Dubrovniku gdje noć košta oko 1900 kuna, a vrhunac "radnog odmora" bio je izlet na Korčulu. Najmanje šest zastupnika do Korčule je stiglo brodovima lokalnih privatnih prijevoznika.

Nakon toga počastili su se ručkom u restoranu gdje su pili šampanjac i i jeli mesnu platu uz dimljene pastrve. Dan kasnije odlučili su uživati u koncertu violončelistice Ane Rucner. Rastrošni zastupnici pokušali su se opravdati britanskim medijima, ali bezuspješno. Tvrde da je to bio radni odmor te da su došli na poziv Ruže Tomašić koja ima kuću na Korčuli. Svi zajedno su članovi grupe Europskih konzervativaca i reformista.

Ruža Tomašić slike s radnog odmora postavila je i na svoju Facebook stranicu, a u opisu albuma stoji: "Parlamentarna grupacija Europskih konzervativaca i reformista, trenutno treća po veličini snaga u Europskom parlamentu, okupila se u Dubrovniku, gdje će se kroz niz predavanja, panela i bilateralnih sastanaka upoznati sa situacijom u Hrvatskoj".


Uz opis navodi kako su bili na konferenciji u Dubrovniku i studijskom putovanju kako bi upoznali komparativne prednosti, potencijale, probleme, ali i prirodne ljepote te kulturno naslijeđe Hrvatske.

Zastupnik David Campbell Bannerman rekao je da je cilj izleta bio učvrstiti odnose ECR-a i britanske delegacije, no priznao je da je postojao i "element odmora". Ostali zastupnici nisu htjeli komentirati odmor u Hrvatskoj. Reagirao je jedino glasnogovornik konzervativaca koji je rekao da su se zastupnici bolje upoznali s političkom situacijom u Hrvatskoj što uključuje i pitanja koja se tiču Ujedinjenog Kraljevstva. Tvrdi da im je smještaj plaćen iz dnevnica na koje imaju pravu, u iznosu od 2300 kuna, a supružnici koje su vodili sa sobom su smještaj navodno podmirili sami.

Tomašić: Ovakvih skandala u mojoj režiji bit će još

Na svom Facebook profilu reagirala je i sama Ruža Tomašić koja poručuje će ovakvih "međunarodnih skandala u režiji Ruže Tomašić" biti još.

"Vjerojatno ste primijetili kako vas najveći "hrvatski" mediji nisu imali potrebe izvijestiti o ECR Study Days koji su ovog tjedna održani u Dubrovniku. Treća po veličini grupacija u Europskom parlamentu pet se dana upoznavala s hrvatskom realnošću - prometnom izoliranošću krajnjeg juga Hrvatske, slabom apsorpcijom EU fondova, rastućim pritiskom krijumčara i trgovaca drogom na naše granice od ulaska u EU, ali i potencijalima i komparativnim prednostima naše domovine.


Hrvatska je stekla vrlo utjecajne prijatelje koji će sutra lobirati za Pelješki most i što skorije uključivanje naše države u zonu Schengena. Kriva sam za to!

Moja je grupacija ostavila novac koji joj Europski parlament dodjeljuje za ovakva događanja u Hrvatskoj, a ne negdje drugdje. Kriva sam i za to!

Isti ti ljudi i njihove političke stranke upravo rade na organizaciji akcije kojom će se ove jeseni obnoviti neki od objekata na poplavljenim područjima Republike Hrvatske. Kriva sam i za to!

Za kraj, dio kolega je o svom trošku produžio boravak u prelijepom Dubrovniku ili rezervirao ljetni termin za sebe i obitelj u našem biseru. Još novca Dubrovniku i Hrvatskoj. I za to sam kriva!

Ono što već sad mogu reći sa sigurnošću jest da će ovakvih "međunarodnih skandala u režiji Ruže Tomašić" koji hrane domaće medije biti još. Želja mi je što češće dovoditi svoju političku obitelj u Hrvatsku, upoznati ih sa specifičnostima i problemima svih naših regija kako bismo sutra imali prave lobiste za hrvatsku stvar.

Posjetit će nas već na jesen kad će zasukati rukave i sudjelovati u obnovi na poplavljenim područjima", zaključuje Ruža Tomašić.
 

Pročitajte više