Tomašić napala Jakovinu: Zbog nemara ministra izgubljeno 332 milijuna eura za hrvatsko selo

Foto: FAH

RUŽA TOMAŠIĆ, zastupnica u Europskom parlamentu, obrušila se danas na ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, optužujući ga kako je zajedno sa suradnicima "oštetio hrvatsko selo za sredstva predviđena za ruralni razvoj, koja iznose 332 milijuna eura za 2014. godinu, a sve to jer Ministarstvo nije na vrijeme izradilo Program ruralnog razvoja".


Tomašić je Ministarstvu poljoprivrede predbacila i kako ono, "protivno pravilima za programe izravne potpore u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, odbija isplatiti predujam hrvatskim seljacima čime ih dovodi u neizdrživu situaciju".

Program dva puta vraćan

Europarlamentarka poteže i pitanje hoće li Republika Hrvatska uopće dobiti sredstava za 2015. godinu, s obzirom na to da je Program ruralnog razvoja nedavno po drugi puta vraćen Vladi na doradu, zbog preko 300 komentara Europske komisije na "kardinalne greške koje su njezini stručnjaci u njemu pronašli".

"Hrvatski su seljaci tako ostali zakinuti za predujam za zahtjeve podnesene u 2014. na koji prema članku 29. stavku 5. Uredbe Vijeća (EZ) br. 73/2009 imaju pravo u iznosu od -50 posto izravnih plaćanja, što je potvrdila i Europska komisija u odgovoru na moje zastupničko pitanje, ali i za 49,8 milijuna eura koja su iz II. stupa Zajedničke poljoprivredne politike za ruralni razvoj trebala biti prebačena u izravna plaćanja.

Bez odobrenog Programa ruralnog razvoja na ta se sredstva ne može računati, što znači značajno manja izravna plaćanja za hrvatske poljoprivrednike, čime oni postaju još manje konkurentni u odnosu na seljake iz ostalih članica Europske unije. Od Ministarstva poljoprivrede i ministra Jakovine tražim da konačno počnu raditi svoj posao jer nam opasno prijeti gubitak sredstava predviđenih za ruralni razvoj i za 2015. godinu, čime bi se iznos za koji su oštetili hrvatsko selo svojim nemarom i neznanjem popeo na nevjerojatnih 700 milijuna eura", zaključuje Tomašić svoje današnje priopćenje.

Pročitajte više