Tragedija prevrnutog kineskog kruzera se nastavlja, ljutita rodbina traži informacije o žrtvama

Foto: FAH

ČLANOVI obitelji nekih od stotina putnika na prevrnutom kineskom kruzeru u utorak su se u Šangaju svađali i naguravali s nadležnima, ljutiti zbog toga što im nitko ne govori što se dogodilo s brodom i njihovim najmilijima.

Šezdesetak ljudi, od kojih su većina rođaci turista s riječnog kruzera Istočna zvijezda, koji je u rijeci Jangce potonuo u ponedjeljak navečer u oluji, najprije se okupilo ispred turističke agencije u Šangaju koja je obavljala rezervacije za kruzer.

Ured je bio zaključan te su oni upućeni da se obrate lokalnim vlastima u Šangaju gdje su čekali u jednoj sobi. Naguravanje je počelo kada je skupina nezadovoljna manjkom informacija počela tražiti odgovore od nadležnih.

Rođaci žrtava vikali na dužnosnike

I u obližnjem gradu Nanjingu okupili su se rođaci žrtava koji su vikali na dužnosnike koji su ih pokušavali umiriti.

"Iznimno smo zabrinuti", rekao je Zhang Yingli (56), kojem su na brodu bili brat i žena.

"Sad je 16,30, a nitko nam dosad ništa nije rekao, osim onog što čujemo na vijestima. Nitko nas nije došao utješiti", dodao je.

"Čuo sam za to na televiziji dok sam bio na poslu i došao sam ovamo. Cijelo vrijeme sam plakao, a ovdje nema nikoga, vrata su zaključana", rekao je Wang Sheng (35), očekujući vijesti o ocu i majci ispred ureda putničke agencije koja je prodavala karte za krstarenje na brodu Istočna zvijezda.

"Ništa nam ne govore"

"Nitko od nadležnih nam ništa ne govori", bijesno je prenio stajalište svih Zhang Junmin (36).

Loše vrijeme ometa potragu za nestalima, većinom kineskim umirovljenicima, nakon potonuća riječnog kruzera u Jangceu.


Nesreća do koje je došlo zbog olujnog nevremena u ponedjeljak navečer mogla bi biti najteža u modernoj povijesti riječne plovidbe u Kini.

Ronioci i ostali spasioci uspjeli su zasad iz rijeke spasiti samo 12 ljudi i izvući šest tijela.

Na brodu se nalazilo 458 osoba

Po pisanju kineskih medija, u trenutku potonuća kruzera s četiri palube Dongfangzhixinga (Istočna zvijezda) na brodu je bilo 458 putnika i članova posade. Brod leži prevrnut na riječnom dnu na dubini od 15 metara.

Brod nije bio prekrcan i bio je opremljen dovoljnim brojem pojaseva za spašavanje, prenosi Xinhua pozivajući se na ministarstvo pomorstva i prometa. Među spašenima su kapetan broda, glavni inženjer i 65-godišnja žena, a agencija navodi da su svi spašeni imali pojaseve za spašavanje.

Brod je plovio iz Nanjinga, glavnog grada istočne kineske pokrajine Jiangsu, prema Chongqingu, na jugozapadu Kine.

Na mjesto nesreće je stigao premijer Li Keqiang kako bi nadzirao akciju spašavanja u kojoj sudjeluje i više od 1.000 policajaca te deseci ribarskih brodica. Predsjednik Xi Jinping je pozvao na "opsežne spasilačke akcije" i bolje mjere sigurnosti.

Pročitajte više