Tragedija u Slavonskom Brodu: Beba umrla, po cijelom stanu nered, prljavština pa čak i izmet!

Foto: Posavska Hrvatska

POSAVSKA HRVATSKA, tjednik Brodsko-posavske županije, objavila je krajem prošlog tjedna šokantnu priču iz Slavonskog Broda! Jedno dijete je umrlo, jedno je bilo izgladnjelo ali je spašeno, a treće dijete je nakon svega smješteno kod udomitelja. Kako danas doznaje Index, Ministarstvo socijalne politike i mladih prošli četvrtak poslalo ne inspekciju u slavonskobrodski Centar za socijalnu skrb.

Ministarstvo socijalne politike i mladih za slučaj za saznalo putem anonimnog e-maila koji im je stigao iz Slavonskog Broda. Istoga dana zatražena je obavijest o slučaju od policije i nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Djelatnici ministarstva proveli su nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb, u sklopu kojeg su obavljeni razgovori  sa stručnim radnicima koji su postupali u raznim predmetima vezano za obitelj, te je izuzeta dokumentacija koja se odnosi na ovaj slučaj.

Analiza dokumentacije i dalje je u tijeku, te se očekuje izvješće koje će biti gotovo do kraja ovog tjedna. Kako Index neslužbeno doznaje, u radu Centra za socijalnu skrb uočeni su ogromni propusti, te će protiv odgovornih biti poduzete mjere u okviru zakonskih ovlasti, što će vjerojatno značiti i podnošenje kaznenih prijava.


Što se dogodilo?


Posavska Hrvatska piše kako se zid šutnje nadvio nad cijeli događaj kako bi se zaštitile žrtve, no dodaju kako zid šutnje ne bi trebao vrijediti jer su stručne službe očito zakazale.

U jutarnjim satima u srijedu, 27. prosinca 2012. u Opću bolnicu dr. Josipa Benčevića dovezena je mrtva tromjesečna beba. Nakon što je u bolnicu došao otac djevojčice i, prema izjavama bolničkog osoblja, radio probleme, pozvana je policija. Iz Policijske uprave brodsko-posavske potvrdili su da je policija izašla na teren, i u podstanarskom stanu gdje je ta obitelj živjela zatekli su 2,5-godišnju zlostavljanu djevojčicu koja je prevezena na Odjel pedijatrije. Danas je to dijete izvan životne opasnosti, pod liječničkom je skrbi, a treće dijete, koje je također živjelo u istom domaćinstvu, smješteno je kod udomitelja.

U Centru za socijalnu skrb, novinari Posavske Hrvatske, dobili su informaciju da je obitelj bila u njihovom tretmanu, ali ne i pod nadzorom. Nevjenčani par imao je jedno zajedničko dijete (preminula beba) te djecu iz prijašnjih veza. Da je riječ o osobama kojima su se mjerodavne službe trebale i puno ranije baviti, potvrđuje i podatak da su policajci u stanu kod 32-godišnjeg oca pronašli oružje (kubura ručne izrade) i eksplozivna sredstva (bombu). On je 28. prosinca predan sucu istrage i određen mu je jednomjesečni pritvor u zatvoru u Požegi. Od ranije je poznat policiji i evidentiran je zbog nasilničkog ponašanja.

Izmet po cijelom stanu

Susjedi u zgradi kažu kako su tijekom nekoliko mjeseci, koliko je ta obitelj živjela na Slavoniji II, primijetili da su djeca zapuštena i pothranjena, a u rijetkim trenucima kad su otac i majka izlazili, često bi se samo spustili u podrum gdje su konzumirali alkohol. Kad je vlasnik stana nakon tragičnih događaja uspio ući u stan (do tada ga podstanari nisu puštali unutra), imao je što vidjeti - osim velikog nereda i prljavštine, šokirao ga je ljudski izmet koji su dojučerašnji stanari ostavljali po svim prostorijama.

"Znali smo iza njihovih vrata čuti kako djeca traže jesti, a česte su bile i pljuske. Roditelji su jako rijetko izlazili iz stana, dok unutra nije ulazio gotovo nitko. Nekoliko puta prije ovog događaja zvonila im je policija, ali nisu im htjeli otvoriti. Jednako tako unutra nisu puštali ni vlasnika stana, a za nekoliko mjeseci podstanarstva nisu mu platili ništa. Jednostavno su na prevaru ušili unutra, majka je bila trudna kad su useljavali pa ih je vlasnik pustio bez ugovora kako bi trudnica i mala djeca što prije dobili krov nad glavom. Iza te obitelji ostala je pustoš u stanu, ali najgore je ono što se događalo djeci..." - ispričali su susjedi za Posavsku Hrvatsku, i sami začuđeni kako o cijelom događaju odmah nije obaviještena javnost.

32-godišnjak ima čak devetoro djece!

32-godišnjak koji je uhićen otac je devetoro djece, piše Glas Slavonije. Njihovi su novinari doznali kako je maltretirao svoej tri dosadašnje supruge i svu djecu koju je s njima imao.

Pročitajte više