Transatlantska podrška novom planu Berlina i Londona koji obećava brze reforme s ciljem ulaska BiH u EU

Foto: Wikipedija

VISOKA predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki State Department pozdravili su u četvrtak novu inicijativu za Bosnu i Hercegovinu što su je dan ranije predstavili njemački i britanski ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Phillip Hammond predlažući ubrzanu provedbu gospodarskih i socijalnih reformi čime bi se ujedno otvorio put približavanja BiH Europskoj uniji.

"Iznimno cijenim ideje o putu ka napretku za Bosnu i Hercegovinu koje su u srijedu u Berlinu predstavili njemački i britanski šefovi diplomacije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond", izjavila je Mogherini.

U izjavi koju je proslijedila delegacija EU u BiH Mogherini ističe kako je o predloženom novom pristupu sa šefovima njemačke i britanske diplomacije razgovarala proteklih dana s ciljem da se BiH ponovo počne kretati ka putu reformi kako bi mogla nastaviti približavati se EU.

Svi suglasni

"Svi smo suglasni da nakon nedavno održanih izbora Bosna i Hercegovina ne bi trebala i dalje zaostajati. Do sada su EU i njeni međunarodni partneri dosta učinili kako bi zemlji pomogli u prevladavanju izazova, no potreban je novi duh u učinkovitoj provedbi reformi koje su ključne ne samo za europski put BiH nego, što je najvažnije, i za građane", ocijenila je Mogherini istaknuvši kako prijedlozi o novom pristupu dolaze u pravi trenutak i bave se pravim pitanjima.

Mogherini je najavila kako će o tome biti riječi na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU 17. studenog, kada će prijedlozi biti potanko analizirani sa svim ministrima vanjskih poslova država-članica EU. Najavila je i skori posjet Sarajevu i razgovore o "novom početku" s predstavnicima vlasti u BiH.


Potpora novoj inicijativi za BiH tijekom dana stigla je i iz Washingtona.

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju i podupiru inicijativu za reforme u Bosni i Hercegovini koju su objavili ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke u Berlinu", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Ona je ocijenila kako postizborno razdoblje u Bosni i Hercegovini liderima u toj zemlji pruža priliku da se posvete reformama neophodnim za izgradnju djelotvornije i prosperitetnije države s većim stupnjem demokracije. "Idućih mjeseci blisko ćemo surađivati s našim europskim partnerima i pružit ćemo potporu usvajanju i provedbi takvih reformi da bismo ubrzali napredak Bosne i Hercegovine ka europskim i euro-atlantskim integracijama", najavila je Psaki.

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Phillip Hammond ponudili su u srijedu u Berlinu, na skupu šefova diplomacije država regije, nov pristup međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini s ciljem poticanja bržih socijalnih i gospodarskih reformi kojima bi se ujedno otvorio put približavanju te zemlje Europskoj uniji.

Socijalne i gospodarske reforme na svim razinama vlasti


U opširnom pismu šefova njemačke i britanske diplomacije građanima BiH dvojica ministara istaknuli su kako se nakon općih izbora 12. listopada zemlji nudi nova šansa da očuva svoju nezavisnost i postane jakom državom dodavši kako očekuju brzu uspostavu vlasti te da njeni političari preuzmu odgovornost za vođenje zemlje i odmah se obvežu na provedbu reformi. Pritom se od njih očekuje potpisivanje pisane izjave kako će provoditi socijalne i gospodarske institucionalne reforme na svim razinama vlasti koje će osigurati da BiH postane funkcionalnija država koja će biti u stanju efikasno surađivati s EU.

Druga obveza koju političari u BiH moraju preuzeti, također potpisivanjem izjave, jest da s EU dogovore "mapu puta za široki plan reformi" kojim će BiH napredovati na putu ka Uniji.

"Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo mi od EU tražiti da nakon dugog kašnjenja na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)", kazali su Steinmeier i Hammond podsjećajući kako je to preduvjet da BiH može nastaviti koristiti financijska sredstva iz fondova za pretpristupnu pomoć.

Prvi izazov

Iako je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU još 2008. godine, on do danas nije stupio na snagu jer unutar BiH nije bilo dogovora o uspostavi jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s Bruxellesom, što je prvi izazov s kojom će se morati suočiti i nove bosanskohercegovačke vlasti. Dogodi li se to, na red će doći provedba drugih nužnih reformi s ciljem "poboljšanja učinkovitosti vlade i provedbe gospodarskih reformi". Nakon toga Njemačka i Velika Britanija podržali bi podnošenje molbe BiH za članstvo u EU.

U posebnom objašnjenju svoje inicijative, kojega su ponudili visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i europskom povjereniku za odnose sa susjedima Johannesu Hahnu, Steinmeier i Hammond istaknuli su kako su europski integracijski procesi u BiH zastali i prije nego li su imali šansu za razvitak. Stoga je bitno kroz nov pristup stvoriti pretpostavke da se BiH vrati na put reformi kako bi uopće imala priliku postati članicom EU kao funkcionalna država, što u praksi znači postupno pokretanje reformskih procesa u kojima bi se s lakših krenulo ka težim reformama.

Steinmeier i Hammond ipak su upozorili kako nov pristup ne znači i snižavanje kriterija za eventualno priključivanje BiH Uniji te kako je jedan od uvjeta za dalje napredovanje svakako i provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu. "Nov pristup" kojega predlažu šefovi njemačke i britanske diplomacije zapravo znači da postoji cijeli niz drugih reformi koje se također moraju provesti, a to može biti učinjeno i prije rješavanja pitanja "Sejdić-Finci".

Pročitajte više