Transparentom na zgradi HNK u Rijeci Frljić "pozdravio" predsjednicu Kolindu

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

OLIVER FRLJIĆ, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, na sebi je svojstven način "pozdravio" novu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

"Predsjednice - dobrodošli u Hrvatsko glumište", transparent je koji se pojavio na pročelju zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Frljić se ovim referira na vlastitu predstavu "Hrvatsko glumište", koja predstavlja zadnji čin njegove "Trilogije o hrvatskom fašizmu". Prve dvije predstave iz ove trilogije su "Bakhe" i "Aleksandra Zec".

Predstava "Hrvatsko glumište" redatelja Frljića i dramaturga Marina Blaževića povlači paralelu između fašističke NDH i hrvatskog teatra nakon domovinskog rata, te propituje ulogu kazališta u hrvatskom društvu.

Za pretpostaviti je da Frljić ovim transparentom želi poručiti kako je novoizabrana predsjednica samo glumica u hrvatskom političkom teatru, dok njenim pokretima iz sjene upravljaju pravi režiseri predstave.

Ovo nije prvi put da Frljić putem pročelja riječkog HNK šalje političke poruke. Kada su šatoraši pokrenuli hajku na Predraga Matića i njegove suradnike, stao je u obranu Bojana Glavaševića transparentom "Ja ne mrzim". Dan neovisnosti je Frljić proslavio uz zastavu duginih boja na zgradi kazališta i poruku "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka".

Pročitajte više