Traži se živa ili mrtva: "Bijela udovica" Samantha Lewthwaite odgovorna za smrt više od 400 ljudi

Foto: Interpol; Screenshot: Mirror

"BIJELA udovica" Samantha Lewthwaite uzdigla se među ključne ljude terorističke skupine al Shabaab i odgovorna je za ubojstvo 400 ljudi, piše Mirror.

Pozivajući se na obavještajne izvore, list piše da je 32-godišnja majka četvero djece aktivno sudjelovala u planiranju prošlomjesečnog napada na sveučilište u Keniji u kojem je ubijeno 148 ljudi.

> Završena opsada kenijskog sveučilišta: Broj ubijenih popeo se na 147

"Ova dama sjedi pored desne ruke vođe i upravlja napadima," izjavili su neimenovani šefovi sigurnosti.    

Lewthwaite, koja je diplomirala na londonskom sveučilištu, brzo se uspela do vrha al Shabaaba čije su vođe na konstantnom udaru američkih dronova. Smatraju je bezobzirnom i inteligentnom, navodi izvješće Mirrora.

Viši dužnosnik u Somaliji tvrdi da ona služi kao "desna ruka" vođi al Shabaaba Ahmadu Umaru i da se sumnja kako je naredila ubojstvo 400 nevinih ljudi.

"Ona je zla osoba, ali izrazito pametan operativac," rekao je izvor.

Traži se živa ili mrtva

Jedan od vodećih ljudi Somalijske nacionalne obavještajne i sigurnosne agencije (NISA), koji nije imenovan kako bi se zaštitio njegov identitet, kaže da se "dama brzo uspela kroz činove, ona je jedna od najvažnijih figura u terorističkoj skupini".

"Ona koristi djecu za ubijanje nakon što ponudi novac njihovim obiteljima," tvrdi obavještajac i dodaje da je "najtraženija žena na svijetu" sada suočena s istom sudbinom kao ubijene džihadističke vođe. "Operativci NISA rade zajedno s MI6 na njenom hvatanju, žive ili mrtve".




Somalijski obavještajci dijele sve informacije s britanskim agentima u Mogadishu. "SAS je spreman dohvatiti je, mi smo spremni pozvati i poslati dronove. Mi ćemo je na kraju dohvatiti," kaže šef somalijskih obavještajaca.

"Mi znamo da se okružila s drugim Britancima, svojim ljudima jer ne govori dobro somalski. Oni su njeni tjelesni čuvari i poručnici".

Udovica londonskog bombaša od 7. srpnja

Lewthwaite je udovica Germainea Lindsaya, jednog od bombaša odgovornih za teroristički napad od 7. srpnja 2005. godine u Londonu. Obavještajci vjeruju da se nakon bijega podvrgla plastičnoj operaciji i izmijenila boju kose.



Interpol je na zahtjev kenijskih vlasti izdao međunarodnu tjeralicu za Lewthwaite koja je osumnjičena za niz terorističkih napada u Somaliji i Keniji, kao i za osmišljavanje napada na trgovački centar Westgate u Nairobiju  u kojem je 2003. godine ubijeno 67 ljudi. Prema izvješću Mirrora, ona je u ožujku u posljednji čas "pobjegla smrti", napustivši teroristički kamp samo nekoliko sati prije zračnog udara američkih dronova.

"Ona nikad ne spava na istom mjestu dvaput, ona je u konstantom pokretu," kaže somalijskih obavještajac.

Pročitajte više