Tražili su ga 11 godina: Čelnik al-Qaide za inozemne operacije ubijen u Pakistanu

Foto: Arhiva

ČELNIK "vijeća za vanjske operacije" al-Qa’ide Adnan el Shukrijumah ubijen je u napadu na sjeverozapadnom dijelu Pakistana u blizini granice s Afganistanom, potvrdile su vojne vlasti u Pakistanu, prenosi BBC.

Riječ je o čovjeku koji je optužen za postavljanje bombe u vlakove u New Yorku 2009. godine i Londonu, a navodno je upravo on stajao iza većine terorističkih planova Al-Qa'ide u svijetu.

Shukrijumah je rođen u Saudijskoj Arabiji no živio je dugo vremena u SAD-u.  Jedno vrijeme smatrali su ga nasljednikom Osame bin Ladena. FBI je za njim tragao još od 2003. godine, a  optužen je i za terorističke napade u Panami i Norveškoj.


Prema pakistanskim izvorima u napadu je ubijen jedan vojnik, a jedan je teško ranjen. Uz Shukrijumaha su bila dva talibanska militanta i oba su likvidirana. 

Mirovni pregovori s talibanima

 Nakon opetovanih zahtjeva Washingtona i neuspjeha mirovnih pregovora s lokalnim talibanima TTP-a, pakistanska vojska krenula je u lipnju u opsežnu vojnu operaciju u Sjevernom Vaziristanu, poluautonomnoj plemenskoj zoni koja godinama služi kao utočište talibanskim pobunjenicima i njihovim saveznicima iz Al-Kaide, uključujući strane borce, posebice Uzbekistance i Arape.

No, ta operacija, u kojoj je po vojnim izvorima poginulo oko 1.500 islamističkih boraca, primorala je premještanje boraca prema Afganistanu ili drugim plemenskim zonama na pakistanskom sjeverozapadu.
 

Pročitajte više