Trbuhom za kruhom: Dramatičan rast broja Kosovara koji bi ilegalno u EU

Ilustracija: Hina

EUROPSKA UNIJA doživljava nagli rast broja građana Kosova koji u nju ilegalno ulaze: u 2013. azil u Mađarskoj tražilo je njih šest tisuća, a u prvome mjesecu ove godine čak deset tisuća.

To je posljedica ublažavanja propisa koji Kosovarima omogućuju da preko Srbije dođu do granica EU-a, i to u trenutku kad u toj zemlji traje snažno političko previranje i brojni su ulični prosvjedi zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije.

Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) objavilo je da su u prvih devet mjeseci prošle godine stotine Kosovara ušle u Mađarsku i zatražile azil, a od rujna do prosinca taj je broj skočio na 21 tisuću.

Mađarski državni ured za useljeništvo i državljanstvo objavio je da je od 14 tisuća stranaca koji su u ovoj godini zatražili azil, njih deset tisuća s Kosova.

Zadnjih nekoliko dana velike skupine ljudi ukrcavaju se u glavnome kosovskome gradu Prištini u noćne autobuse i putuju u Beograd. Među njima je i 18-godišnji Vilson Beqiri koji kaže da će odande autobusom u Suboticu u Vojvodini, a zatim ilegalno u Mađarsku.

Pročitajte više