Trebaju li svećenici odati ispovjednu tajnu ako doznaju za planiranje kaznenog djela? Teolozi: "Ni u kojem slučaju"

PRIJEDLOG promjena kaznenog zakona, koje su u tjednu za nama predstavljene u Vladi, izazvale su zanimanje i reakcije. Osim dijela o posjedovanju droga zaintrigirala je obveza prijavljivanja kaznenog djela. Premijer Zoran Milanović ovaj je tjedan na Vladi zajedno s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem otkrivao zakonske promjene kada je obveza prijavljivanja kaznenog djela u pitanju.

"Sva ta zakonodavstva, posebno u praksi, koliko smo ih proučili, oni istovremeno obvezuju obvezu prijave kaznenog dijela. Dakle, to je s jedne strane čuvanje tajne, ali imate obvezu prijaviti ako je kazneno djelo. To je tajna niže razine, ne odnosi se na kazneno djelo", istaknuo je Miljenić, a nadovezao se premijer Milanović. "Tu su recimo i stomatolozi", rekao je Milanović, a Miljenić dodao:
"Tako je, oni moraju prijaviti", poručio je ministar pravosuđa.Premijer i ministar precizirali su u čemu je razlika i pojašnjavali.

"Dakle, kod odvjetnika i kod ispovjednika nemaju obavezu prijaviti kazneno djelo koje se ranije dogodilo", istaknuo je Milanović, a ubacio se Miljenić: "Tako je, ne ono što se planira", kaže ministar pravosuđa, a premijer dodaje: "Ali ako imaju saznanja o planiranom kaznenom djelu, onda ih to ne štiti. Dakle, to moraju spriječiti. To je bitna razlika", pojasnio je Milanović.

Planiranje kaznenog djela svi moraju prijaviti

Oni koji će s novim odredbama najviše morati baratati su odvjetnici, pa Veljko Miljević kaže: "Tko od počinjenog, već izvršenog kaznenog djela da ne postoji dužnost svećenika da to prijavi. No, međutim, ono što će očito svi zaboraviti u pogledu neprijavljivanja pripremanja kaznenog djela, tu još uvijek postoji jednako kao i prije, znači to su svi dužni prijaviti", ističe Miljević.

Stoga, ako doznaju nešto o pripremanju kaznenog djela, to moraju svi prijaviti.

"Prema tome, ako se odnosi na pripremanje kaznenog djela, naravno, ne svakog nego samo onog za koje je propisana kazna od pet godina ili teža zatvorska kazna, to je dužan prijaviti i odvjetnik i svećenik i svi živi", napominje Miljević.

Ipak Adalbert Rebić još jednom napominje jasan crkveni stav.

"Ali kako bilo da bilo, valjda reći da je ispovjedna tajna vrlo stroga tajna, svećenik što je čuo u ispovjedi od pokornika je vezan i to vrlo strogo vezan na održavanje tajne. Nikome to ne smije odati, baš nikome. Ni pod kojim uvjetima, ni u kojoj situaciji, ni od kojeg subjekta da to traži", pojasnio je Rebić.

Pročitajte više