Trebaju mu HGS-ove ruke: Baldasar dozvolio Kerumu da odlaže otpad u zaštićenoj marjanskoj zoni

Foto: Društvo marjan

DRUŠTVO Marjan obavijestilo je javnost kako je na šumskom zemljištu iznad plaže Kaštelet, u šumi istočno od Crikvina - Kaštilca, u zaštićenom području Park šume Marjan deponirana veća količina zemlje, građevinskog otpada i materijala, jalovine i kamenog agregata. Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan izvijestila ih je kako se radi o privremenom deponiranju zemlje na molbu investitora Željka Keruma koji izvodi radove u svojoj kući i koji se obavezao da će sve vratiti u prvobitno stanje.

Dakle, zaključuju u Društvu Marjan, ovaj zahvat odvija se uz znanje i suglasnost Javne ustanove, a mi bi dodali, nesumnjivo i gradonačelnika Ive Baldasar koji i sam živi u Kerumovom kvartu te je vrlo zainteresiran za stanje u kotaru, što ide toliko daleko da je naredio da se iz HNS-a izbaci Pjero Baranović, sve zbog toga što je na čelo Meja došao glasovima oporbenog HDZ-a i njihovog saveznika HSS-a i što se ne želi povući, a što je valjda totalno neprihvatljivo.

"Svjesno dopušteni nelegalni zahvati u zaštićenom području"

Baldasar bi sigurno morao nešto znati o Kerumovom deponiju u zaštićenoj zoni, jer on kao gradonačelnik ima direktnu kontrolu nad gradskim ustanovama pa tako i Park šumom Marjan.

"Sudeći po izjavama ravnatelja Roberta Koharevića, radi se o svjesnom dopuštanju izvođenja nedozvoljenih zahvata u zaštićenom području Park šume Marjan, i to od strane odgovorne osobe Javne ustanove koju je osnovao Grad Split upravo za zaštitu Marjana od ovakvih i sličnih zahvata. Temeljna statutarna i zakonska djelatnost Javne ustanove jest zaštita Marjana. Zemljište je dvostruko zaštićeno jer se nalazi u obuhvatu zaštićenog kulturnog dobra kulturno povijesne cjeline priobalnog pojasa gradskog predjela Meje u Splitu", navode u Društvu Marjan.

"Postupci nisu u skladu ni sa zakonom, ni sa elementarnim pravilima civiliziranog ponašanja"

Unatoč svemu, ističu, ravnatelj Ustanove dopustio je deponiranje otpadnog materijala na dvostruko zaštićenom šumskom zemljištu, i to materijala dopremljenog iz područja koje nije pod zaštitom te je tako svjesno i usmjereno dopustio devastaciju zaštićenog područja, što je nedopustivo, pa makar bilo i privremenog karaktera.

"Ovako postupanje, ne da nije u skladu sa zakonskim odredbama, nego nije u skladu sa elementarnim pravilima civiliziranog ponašanja u urbanim sredinama. Ovo je još jedan dokaz da čelni ljudi Ustanove ne provode ono za što su osnovani i uopće ne shvaćaju višestruku važnost Park šume Marjana za građane Splita, kao i potrebu i obvezu zaštite svakog njenog dijela. Podsjećamo da je primarni zadatak gradske uprave, pa tako i Javne ustanove, zaštita javnog interesa, a ne udovoljavanje interesima utjecajnih pojedinaca. Kako se radi o ataku na najznačajnije vrijednosti našeg Grada, od nadležnih gradskih tijela, počevši od gradonačelnika, očekujemo adekvatnu reakciju i očitovanje, kao i sankcioniranje osoba odgovornih za ovaj neprimjeren i neprihvatljiv čin", stoji u priopćenju Upravnog odbora Društva Marjan.

Kerumu je pukao zid u dvorištu

Dozvola za otpad nije neko iznenađenje, jer bi Baldasar uslišio vjerojatno svaku Kerumovu želju, budući da mu očajnički trebaju ruke njegovih vijećnika u Gradskom vijeću Splita. Kako doznajemo u Park šumi Marjan, zaista je istina da su Kerumu izdali dozvolu za privremeno deponiranje, i to prije 15-ak dana. Kerum je sve trebao već vratiti u prvobitno stanje, ali zbog lošeg vremena nije to stigao napraviti. U Park šumi kažu da bi sve trebalo biti gotovo do konca tjedna. Inače, kažu da je većina materijala na odlagalištu zapravo zemlja iz vrta jer je Kerumu pukao zid od dvorišta pa je radi popravka morao dosta kopati.

Pročitajte više