Trećina građana smatra da su većina poduzetnika lopovi i kriminalci

Grafovi: HUP

HRVATSKA udruga poslodavaca na Danu poduzetnika predstavila je i nove rezultate istraživanja o poduzetničkoj klimi i stavovima građana koje je pokazalo da čak 76,3 % građana smatra da je poduzetnička klima u zemlji loša.

Kao glavnog krivca za lošu poslovnu klimu građani navode sve dosadašnje Vlade (45%), državnu administraciju (13,5%) te loše zakone i neučinkovito pravosuđe (12,2%).

Većina građana, njih 62 % smatra da su poduzetnici glavni ključ izlaska iz krize. Međutim 33% građana i dalje ima negativan stav prema poduzetnicima.

Kao glavni razlog nezadovoljstva poduzetnicima 13,5 posto ispitanika navelo je da "brinu samo za sebe", dok je na drugom mjestu problem neisplate plaća radnicima, što je 12,5% ispitanika istaknulo kao problem.

Oni koji pozitivno doživljavaju poduzetnike kao razlog pozitivnog doživljaja u 17,8% slučajeva kao razlog navode to što se poduzetnici bore za izlaz iz krize, a na drugom mjestu s 15,1% je razlog to što "stvaraju, rade i zapošljavaju".

Čak 33,7% ispitanika smatra da su većina poduzetnika lopovi i kriminalci

Kad se govori o poduzetnicima i poslodavcima u Hrvatskoj, jedno od mišljenja je da su svi oni lopovi i kriminalci, dok se s druge strane susrećemo s mišljenjem kako su u najvećem dijelu oni korektni i poštuju zakone.

Čak 33,7 % ispitanika izjasnilo se da smatraju da su većina poduzetnika i poslodavaca lopovi i kriminalci, dok 3,9 posto smatra da su apsolutno svi poduzetnici lopovi i kriminalci.

Sa druge strane, 12.6 posto ispitanika smatra da je 12,6 posto poduzetnika korektno, a samo manji dio lopovi i kriminalci, dok 1,2 posto smatra da su svi korektni te da među poduzetnicima nema lopova i kriminalaca.



Kao glavne probleme poslovanja u Hrvatskoj ispitanici navode Nelikvidnost odnosno neplaćanje (17,7%), viskoke poreze (14,7%) te nesposobnu Vladu RH (8,8%).

Što se tiče uzroka ekonomske krize u Hrvatskoj, ispitanici smatraju da je najviše kriva politika, odnosno sve dosadašnje Vlade (28,6%), na drugom mjestu je krađa i kriminal (10,8%), dok je na trećem mjestu globalna kriza (8,9%).

Na pitanje koje su reforme zemlji najpotrebnije 18% građana navelo je reformu javne uprave, 12,3% reformu gospodarstva, 11,1% promjenu teritorijalnog ustroja zemlje, 9,9% reformu pravosuđa, a 7,6% reformu sustava obrazovanja.

Pročitajte više