Tri britanske tinejdžerice pobjegle od kuće s namjerom da se priključe IS-u

Foto: Metropolitan Police

BRITANSKA policija koristi društvene medije i telefonske brojeve u pokušaju da kontaktira tri londonske srednjoškolke za koje se pribojava da su pobjegle od kuće s namjerom da se priključe snagama Islamske države u Siriji.

Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) i treća, neimenovana 15-godišnjakinja u utorak su uočene u londonskoj zračnoj luci Gatwick gdje su sjele u avion na putu za Istanbul u Turskoj.

Policija kaže da su djevojke bliske prijateljice 15-godišnje tinejdžerice koja je u Siriju pobjegla u prosincu prošle godine.

"Mi smo zabrinuti zbog broja mladih žena koje su se uputile ili koje se namjeravaju uputiti u dijelove Sirije pod kontrolom Islamske države", izjavio je šef londonske policije Richard Walton za Sky News.

"To je izuzetno opasno mjesto i mi smo vidjeli izvješća o tome kakav je tamo život i kakva ih ograničenja očekuju. Za djevojke i žene nije neobično da završe zaključane u kućama i na ulicu izlaze isključivo u pratnji muškog čuvara," rekao je.

Obitelji djevojaka se nadaju da će policija uspjeti intervenirati i vratiti ih kućama dok su one još u Turskoj. Budući da su djevojke otišle s mobilnim telefonima, policija je zamolila turske medije i članove društvenih mreža da pokušaju kontaktirati tinejdžerke.

"Izbor o povratku kući iz Sirije često ne postoji za one koji se odluče ušetati na područje pod kontrolom Islamske države, ostavljajući obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu s vrlo malo opcija kojima mogu osigurati njihov povratak," zaključio je Walton.

Pročitajte više