Tri godine strogog zatvora za novinare, Al-Jazeera: To je napad na slobodu tiska

Foto: FAH

SUD u Kairu osudio je u subotu na tri godine strogog zatvora tri novinara katarske tv postaje Al-Jazeera, usprkos apelima međunarodne zajednice da se okonča ta afera koja je dovela u neugodan položaj egipatske vlasti.

Australac Peter Greste, Kanađanin Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed proglašeni su krivima za "emitiranje lažnih informacija" i rad u Kairu bez potrebnih dozvola. Sudac Hasan Farid je čak ustvrdio "da nisu novinari" jer nisu registrirani kao takvi kod nadležnih vlasti.

Izvjestitelji su optuženi da su u svojem medijskom praćenju podržavali Muslimansko bratstvo bivšeg islamističkog predsjednička Muhameda Mursija, kojega je svrgnula vojska 2013.

Fahmy i Mohamed bili su prisutni na sudu dok je Gresteu suđeno u odsustvu nakon što je protjeran u Australiju u veljači u skladu s predsjedničkim ukazom.

Odvjetnici upozorili na nedostatak dokaza


"Jedini pravedan ishod ovog suđenja je oslobađajuća presuda", rekla je Amal Clooney, Fahmyjeva odvjetnica, nakon presude, ističući "nedostatak dokaza".

 Prije saslušanja, Clooney je kazala da će se susresti s dužnosnicima vlade i u slučaju osude zatražiti predsjednički oprost ili protjerivanje.

 Subotnju presudu na trogodišnji strogi zatvor katarska tv postaja nazvala je "skandaloznom i odvratnom".

"Radi se o proizvoljnom napadu na slobodu tiska", reagirala je Al-Jazeera u priopćenju.

Pročitajte više