Tržište rada: Bez migracija bi broj radno sposobnih u EU do 2020. pao za 11,7 milijuna

Ilustracija: Gulver Images / Getty Images

KAKO bi se borio s posljedicama starenja stanovništva, EU će morati smanjiti razliku među spolovima te povećati sudjelovanje mladih i starijih radnika na tržištu rada, pri čemu će ključnu ulogu imati mobilnost i migracija.

To je glavni zaključak zajedničkog izvješća Europske komisije (EK) i OECD-a o usklađivanju gospodarske migracije s potrebama tržišta rada koje je objavljeno danas, priopćila je EK.

"U zajedničkom izvješću s OECD-om dane su vrijedne smjernice o ozbiljnim demografskim izazovima koji su pred nama. Osiguravanje pravedne mobilnosti radne snage u EU-u, bolje osposobljavanje radi smanjenja nedostatka stručnih vještina, osiguravanje dostojnih radnih uvjeta te bolja integracija radnika koji nisu državljani EU-a mogu biti dio rješenja za starenje stanovništva i budući manjak kvalificiranih radnika na europskom tržištu rada”, izjavio je povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Laszlo Andor.

Bez migracija bi broj radno sposobnih u EU do 2020. pao za 11,7 milijuna

Predviđa se da će u Europi između 2013. i 2020. broj radno sposobnog stanovništva (15 – 64) pasti za 7,5 milijuna (-2,2 %), a istodobno u istom omjeru rasti u svim zemljama OECD-a. Prema scenariju s nula migracija, predviđa se da bi broj radno sposobnog stanovništva u 28 država članica EU-a još više pao, za čak 11,7 milijuna (-3,5 %) do 2020.

"Današnja je stvarnost da mnoge države EU-a ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta rada isključivo domaćom radnom snagom. Nije pitanje trebaju li nam migranti, nego kako možemo iskoristiti prednosti migracije. Za to su nam potrebne otvorene, transparentne i realne politike kojima se aktivno zagovaraju integracija i snažno političko vodstvo.”, smatra povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström.

Usprkos nezaposlenosti poduzeća imaju problema s pronalaskom radnika

Budući da je tržište rada dinamično i da se zanimanja mijenjaju, manjak stručnih vještina i njihova neusklađenost s potrebama na tržištu rada postat će ključni problemi u EU-u. Prema istraživanju europskih poduzeća iz 2013. agencije Eurofound, 40 % poduzeća u EU-u ima poteškoća s pronalaženjem kvalificiranih radnika unatoč stagnaciji na tržištu rada.

Općenito govoreći, dostupni dokazi ukazuju na to da će se u većini zemalja OECD-a u sljedećem desetljeću na tržištu rada tražiti specifična zanimanja za koja su uglavnom potrebni visoko kvalificirani radnici, ali i oni sa srednjim stupnjem kvalifikacija.

U tom se kontekstu u zajedničkom izvješću EU-a i OECD-a iznose tri međusobno dopunjujuća politička rješenja: poticanje mobilnosti radne snage unutar EU-a radi osiguravanja bolje raspodjele vještina, bolja integracija migranata koji nisu državljani EU-a radi pametnijeg iskorištavanja njihovih vještina iprivlačenje kvalificiranih migranata potrebnih na tržištu rada u EU-u.

 

Pročitajte više