Turski investitori ulažu 30 milijuna eura u projekte na zadarskom području

Foto: Arhiva

JEDAN od trenutačno najvećih stranih ulagača u Hrvatskoj, turska Dogus grupa, potpisala je jučer u Zadru ugovor o kreditu vrijedan trideset milijuna eura s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Privrednom bankom.

Sredstva će uložiti u osuvremenjivanje svojih marina Dalmacija i Borik na zadarskom području.

"Prvi ugovor s turskom grupacijom koja u Hrvatskoj ima tri marine, dvije u Zadru i jednu u Šibeniku, Europska banka za obnovu i razvoj potpisala je na deset godina. To je ujedno prvi kredit, EBRD-a kojim se u Hrvatskoj financira nautički turizam," rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić, dodajući kako su time prepoznati potencijali nautičkoga turizma koji u Hrvatskoj u zadnjih deset godina bilježi stalan rast.

U Šibeniku turističko naselje, u Zadru luksuzni hotel

"Koliko je ovo važan ugovor govori nam podatak da Marina Dalmacija pokraj Zadra ima više od tisuću vezova i najveća je u Hrvatskoj, a Dogus grupu smo prepoznali kao važnog strateškog partnera koji ima nekoliko marina u Turskoj te četiri u Grčkoj", istaknula je Jelušić Kašić .

"Ovim novcem do početka iduće sezone obnovit ćemo infrastrukturu u marini, kontejnere zamijeniti čvrstim zgradama, izgraditi ugostiteljske i druge objekte, te kvalitetu ponude podići na višu razinu, rekao je Burak Baykan, direktor Dogus grupe za Dalmaciju.

Inače, jedan od trenutačno najvećih ulagača u hrvatski turizam uskoro počinje s gradnjom turističkoga naselja u Šibeniku, a već potkraj iduće godine bi trebala početi obnova stare zgrade tvornice Maraske, u atraktivnom dijelu Zadra uz more, koja bi trebala biti luksuzni hotel.

Pročitajte više