Turski srednjoškolac završio u zatvoru jer je vrijeđao Erdogana: "Svi moraju poštivati predsjednika"

Foto: Hina

ŠESNAESTOGODIŠNJI gimnazijalac iz turskog grada Konyje uhićen je i optužen zbog vrijeđanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a taj je incident izazvao rasprave u zemlji, javlja todayszaman.com.

Policija je 16-godišnjaka identificiranog inicijalima M.E.A. privela dok je bio u razredu, pred očima kolega i učitelja.

M.E.A je pokrenuo Facebook stranicu putem koje je učenike pozivao na prosvjed povodom obljetnice smrti turskog vojnog zapovjednika ubijenog od strane ekstremista prije 84 godine.

Tinejdžerski aktivist je navodno održao govor tijekom kojeg je rekao da Erdoğana vidi kao "glavu lopovluka, podmićivanja i korupcije". Videozapis govora je završio na sudu, a prema riječima suca snimio ga je policijski dužnosnik iako nije jasno kako se on našao među publikom.

M.E.A je odbacio optužbe i rekao da nije imao namjeru klevetati Erdoğana. Prema pisanju todayszamana za vrijeđanje predsjednika se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju do četiri godine.

Policija je došla po njega u školu i privela ga. On je pred sucem odbacio optužbe, ali je ipak zadržan u zatvoru, gdje mu prijeti četverogodišnja kazna.

Davutoglu: Svi moraju poštivati predsjednika

Njegov odvjetnik je u četvrtak poslijepodne sudu predao zahtjev za njegovo oslobođenje, dodala je agencija Dogan.

Premijer Ahmet Davutoglu je na pitanje novinara o toj aferi, koja je izazvala rasprave na društvenim mrežama, branio odluku suda i rekao da svi moraju poštivati predsjednika.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije (CHP), glavne opozicijske stranke u gradu Konya, je osudio odluku suda rekavši da ona reflektira činjenicu da zemljom vladaju neviđeni strah i opresija.

"Presuda je poruka cjelokupnom društvu," rekao je Atilla Kart.

Pročitajte više