Tužio Kutlinog revizora: Država mu dala 8 tisuća kuna zbog predugog procesa i zakazala 58. ročište



MATE KOVAČ tužio je, zbog vraćanja duga, još u travnju 1999. godine Trpimira Marića i Tomislava Draguna, poznatijeg kao revizora u tvrtkama Miroslava Kutle. Suđenje koje je tada počelo, trebalo je biti dovršeno u roku sedam godina, no ni do danas sud nije dao konačnu odluku, a ovog tjedna zakazano je još jedno ročište i to 58. po redu. Ništa u toj vijesti ne bi bilo čudno po hrvatsko pravosuđe, da Kovač nije prije tri tjedna od države dobio 8 tisuća kuna jer mu suđenje nije bilo dovršeno u razumnom roku.

Suđenje traje 12 godina, 11 mjeseci i 27 dana

Država je Kovaču priznala kako nisu bili u stanju dovršiti suđenje koje traje 12 godina, 11 mjeseci i 27 dana te su mu spremni isplatiti 8 tisuća kuna zbog štete koju je Kovač "pretrpio" svih tih godina. Država smatra kako je to primjerena kazna za hrvatsko pravosuđe, ali i primjerena naknada za Kovača s obzirom na "otežanu gospodarsku situaciju".

"Visinu primjerene novčane naknade koja pripada predlagatelju uslijed utvrđene povrede prava na suđenje u razumnom roku u iznosu od 8 tisuća kuna ovaj sud odmjerio je imajući u vidu sve obrazložene okolnosti uz istodobno uvažavanje otežanih gospodarskih i socijalnih prilika u Republici Hrvatskoj", stoji u obrazloženju odluke u kojoj je država imala olakotnu okolnost jer su u predmetnom sporu u gotovo 13 godina morali ispitati 4 (slovima četiri) svjedoka i pročitati "brojnu dokumentaciju"!

Želi natrag predujam od 50 tisuća DEM-a


A zašto je uopće Kovač tužio Draguna i Marića? Pa stvar izgleda vrlo jednostavno. Kovač je krajem devedesetih godina potpisao s brokerima Dragunom i Marićem ugovor o pružanju posredničko-brokerskih usluga. Prema ugovoru Dragun i Marić morali su pripremiti sve za preuzimanje tvrtke Tekstilstroj iz Zagreba za 200 tisuća tadašnjih njemačkih maraka te je Kovač unaprijed, prema ugovoru, platio 50 tisuća njemačkih maraka predujma.

Natječaj za preuzimanje Tekstilstroja je izašao, a brokeri se nisu javili na natječaj u ime Kovača, već u ime Franje Pavića koji je kupio tu tvrtku. Kovač već gotovo 13 godina samo želi vratiti predujam s obzirom da u ugovoru stoji da se u slučaju propale trgovine predujam obavezno vraća.

...nastavlja se...

"Dragun se hvali kako je pokrenuo 186 tužbi protiv Hrvatske, a ja svoju tužbu protiv njega nikako da završim", žalio nam se Kovač dodajući kako se Dragun odnedavno nalazi u Sloveniji gdje je zatražio politički azil.

Suđenje se nastavlja 2. svibnja ove godine, a Dragun je i dalje u Sloveniji gdje se predstavlja kao predsjednik Hrvatskog uljudbenog pokreta.

Pročitajte više