Tužiteljstvo BiH ponovo traži da se Jašarevića proglasi krivim za napad na američku ambasadu u Sarajevu

Foto: klix.ba

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od drugostupanjskog vijeća Suda BiH da islamističkog militanta Mevlida Jašarevića kojemu se sudi zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjenog 2011. proglasi krivim za terorizam i izrekne mu odgovarajuću zatvorsku kaznu.

Iznoseći završnu riječ na kraju ponovljenog suđenja Jašareviću tužitelj Dubravko Čampara je ocijenio kako je tijekom obnovljenog dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Jašarević kriv za napad koji je nanio veliku štetu ugledu BiH. Čampara je stoga pozvao sud da donese "primjerenu presudu" koja će posvjedočiti da je BiH odlučna boriti se protiv terorizma.

Maksimalna predviđena kazna za djela za koja se sudi Jašareviću u BiH je 20 godina zatvora.

Jašarević je 28. listopada 2011. na zgradu veleposlanstva SAD ispalio više od stotinu metaka iz strojnice pri čemu je teško ozlijedio jednog policajca angažiranog na osiguranju.

U prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH on je u prosincu 2012. osuđen je na 18 godina zatvora dok su dvojica suoptuženih Munib Ahmetspahić i Emrah Fojnica koje je optužnica teretila da su mu pomagali u napadu oslobođeni optužbi.

I tužiteljstvo i obrana na tu su se presudu žalili a prizivno vijeće Suda BiH u srpnju ove godine je presudu poništilo procijenivši kako je u prvostupanjskom postupku bilo uskraćeno pravo obrane na cjelovito iznošenje potencijalno oslobađajućih dokaza.

U obnovljenom postupku koji je počeo u rujnu obrana je izvela nekoliko očevidaca cijelog događaja te jednog vještaka balističke struke no Jašarevićeva nevjenčana supruga Mirela Demirović koja je trebala biti ključnim svjedokom obrane odbila se pojaviti na suđenju.

Jašarević odlučio istupiti iz vehabijske zajednice razočaran jer su ga oni otkako je u zatvoru potpuno zaboravili i ničim mu nisu pokušali pomoći

Najbitniji obrat u obnovljenom suđenju dogodio se na samom Jašareviću, srbijanskom državljaninu iz Novog Pazara, koji se odjednom u sudnici počeo pojavljivati obrijan i bez odjeće koja karakterizira pripadnike zajednice radikalnih islamista-vehabija.

Odvjetnik Senad Dupovac ranije je izjavio kako je Jašarević odlučio istupiti iz vehabijske zajednice razočaran jer su ga oni otkako je u zatvoru potpuno zaboravili i ničim mu nisu pokušali pomoći.

Očekuje se kako bi o tome mogao osobno nešto više reći i sam Jašarević kada njegova obrana 13. studenog bude iznosila završne riječi na suđenju.

Pročitajte više