Tvrtka iz Indonezije želi investirati u zračnu i riječnu luku u Osijeku

Foto: Vlado Kos / Cropix

OSIJEKU se smiješi investicija u zračnu i riječnu luku od strane indonezijske tvrtke Global Putra International, izvoznika, između ostalog, palminog ulja za proizvodnju biodizela čiji su predstavnici danas u pratnji ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića obišli točke koje bi ih mogle poslovno povezati.

"Hrvatska ima važnu ulogu u jugoistočnoj Europi"

Vlasnik Global Putra Internationala Sumadi Kasuma, predstavljajući tvrtku izrazio je zadovoljstvo mogućim ulaganjem u Osijek.

"Moja tvrtka je logistička tvrtka za prijevoz roba. Ovo je sada velika prigoda za ulaganje u Hrvatsku koja ima vrlo važnu ulogu u jugoistočnoj Europi. Na meni je sada da pronađem najbolji način kojim će Hrvatska postati novi ulaz za Europu što se tiče naših proizvoda", istaknuo je Kasuma.

Indonezija je zemlja s 250 milijuna ljudi i ogromnim tržištem, i najveći je proizvođač palminog ulja na svijetu. No, to nije jedina sirovina koja bi se mogla izvoziti.

"Preko tvrtke Eurokabel mogli bismo izvoziti i aluminij, a natrag vratiti gotove proizvode", naglasio je Kasuma.

Vrkić: Hrvatska može biti sjajan strateški partner

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić nije krio zadovoljstvo ovim susretom.

"Razgovarali smo na način da vidimo koji su interesi Indonezije, koji su interesi Hrvatske i složili se u tome da Hrvatska može biti sjajan strateški partner, upravo zbog toga što je geografski položaj takav, da može skratiti puteve i najjeftiniji je trošak, da bude najmanji, za protok roba iz Azije prema Europi i Europe prema svijetu", kazao je Vrkić.

Prvi pomaci početkom godine

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je želju da Osijek postane logistički centar ulaza indonezijske robe na područje jugoistočne Europe.

"Da ponudimo mogućnost izgradnje novih rafinerija za preradu palminog ulja na teritoriju Republike Hrvatske, da im pomognemo u komuniciranju s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, oko onoga što je potrebno kako bi palmino ulje imalo svoju poziciju ne samo na hrvatskom, nego i na regionalnom i europskom tržištu", istaknuo je Vrdoljak.

O vrijednosti investicija još je teško govoriti, ali prvi bi se konkretni pomaci mogli dogoditi u prvom kvartalu iduće godine. Osim osječkih luka, rekao je ministar, zainteresirani su i za Luku Rijeka, kao i Luku Ploče.

Pročitajte više