U Brodotrogiru ostaje 830 radnika, višak njih 350: Otpremnine 5.950 kuna za godinu staža

Screenshot: HRT

U BRODOTROGIRU je višak 350 radnika koji će dobiti otkaz uz otpremninu u visini od 5.950 kuna za godinu staža. U brodogradilištu ostaje ukupno 830 radnika, rečeno je danas na potpisivanju Socijalnog sporazuma i Programa zbrinjavanja.

"Ovaj sporazum koji je potpisan je ustvari, plod jednog procesa u kojem su svi sudjelovali. Jasno, nikad ne mogu svi biti zadovoljni, ali ovo je samo početak. Da Brodotrogir škver može normalno poslovati, bilo je to nužno učiniti, ali jasno, razvojem raznih programa, koji stoje na realizaciji za Brodotrogir, vjerojatno će se taj broj postepeno povećavati. Broj koji je u ovom sporazumu je negdje između 340 i 350", rekao je vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Brodotrogira Danko Končar.

Đani Lučin, predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodotrogiru nije zadovoljan visinom otpremnine. "Normalno da ne mogu svi biti zadovoljni, ali smo pokušali da nekako najugroženije skupine ljudi dobiju primjerenu otpremninu, da se mogu snaći i da mogu preživjeti i naredni period dok se ne snađu i pronađu nova radna mjesta. Tako da je otpremnina definirana po godini radnog staža u iznosu od 5.950 kuna", rekao je Lučin. Socijalnim sporazumom potpisanim danas od strane Uprave i sindikata, dogovoreno je da dosadašnji Kolektivni ugovor ostane na snazi. "Zadržavaju se sva prava koja proizlaze iz radnog staža i naravno, ono što je najvažnije, zadržava se brodograđevna djelatnost, nešto na čemu su sindikati od početka ovog procesa inzistirali da to bude tako", naglasio je Lučin.

Danas je ujedno i održana svečanost rezanja crne metalurgije za Novogradnju 325, a upravo to označava nove poslove koji i sindikatima ulijevaju optimizam, rekao je Slavko Bilota, sindikalni povjerenik sindikata metalaca. "Jedna neizvjesnost i nesigurnost je iza nas s današnjim danom. Kada u Brodotrogir dođe brod s limovima, onda je to jedan optimizam, koji je nadam se, ispred nas. Mi ćemo i od strane sindikata dati podršku programu, koji je obveza i Bruxellesa i svih nas zajedno, vidjeli smo kad u Europskoj uniji ne poštujete neke norme i normative, kako se to zna penalizirati", kazao je Bilota. Obećanje novog vlasnika kako će zaposlenicima ponuditi kupnju 25 posto dionica brodogradilišta po povlaštenim uvjetima, dodatan je vjetar u leđa, kaže Bilota.

Pročitajte više