U HZZO-u krajem tjedna odluka o ugovorima s privatnicima i "crvenim" uputnicama: Hoće li državne liste čekanja dodatno narasti?

Foto: Arhiva

U HZZO-u će krajem tjedna odlučivati o ugovorima s većinom privatnih zdravstvenih ustanova o čemu ovisi hoće li pacijenti i dalje s "crvenom" uputnicom liječnika moći obavljati ranije dogovorene preglede na teret države.

U privatnoj poliklinici Medikol strahuju od nepovoljnog ishoda arbitraže HZZO-a i privatnih zdravstvenih ustanova. Ističu da bi neproduljenje ugovora pacijentima onemogućilo da do sada ugovorene pretrage (među kojima i PET/CT dijagnostiku, neophodnu u dijagnosticiranju karcinoma) obavljaju i u privatnim zdravstvenim ustanovama na "crvenu" uputnicu tj. na trošak države. U njihovom slučaju odbijene su sve djelatnosti u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku te radiologija u Čakovcu, jedino je PET/ CT dijagnostika produžena do kraja srpnja ove godine, navode iz Medikola.

Tako će na jesen svi pacijenti koji su obavljali MR, CT, UZV pretrage, internističke i neurološke preglede i dijagnostičke postupke, kao i kompletnu ambulantnu fizikalnu terapiju kod privatnika, ne bude li se drugačije riješilo, morati "popuniti" ionako pretrpane Liste čekanja po bolnicama, tj. morat će na navedene pretrage čekati po nekoliko mjeseci, ako ne i dulje od godinu dana.

"Usuđujemo se reći da ovakvim postupanjem, odnosno raskidanjem ugovora s privatnicima, Ministarstvo zdravlja trguje zdravljem i životima pacijenata, jer je pitanje koliko će njih na kraju uspjeti dočekati da obave potrebne dijagnostičke pretrage i terapijske postupke. Svjesni smo činjenice da je država trenutačno u nezavidnoj financijskoj situaciji, što se u konačnici reflektira i na zdravstveni sektor. No nije nam jasno na koji način će bolnice diljem Hrvatske biti u stanju na jesen prihvatiti oko 200 tisuća dodatnih pacijenata, koliko je samo Medikol odradio u 2012. u gore spomenutim gradovima.", stoji u priopćenju Ravnateljstva poliklinike Medikol, na kraju kojeg se zamjera Ministarstvu zdravlja i HZZO-u da o stvarnim brojkama na listama čekanja ne informiraju javnost pravovremeno.

Pročitajte više