"U Hrvatskoj je poljoprivredno gospodarstvo nekad proizvodilo 80 posto hrane, a danas proizvodi 40 posto dok ostalo uvozimo"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

UDRUGA obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - Život, zajedno sa znanstvenim i stručnim kadrom želi pokrenuti promjene u hrvatskoj poljoprivredi, poručuju iz ove novoosnovane udruge.

Za stručnog tajnika Udruge izabran je magistar Miroslav Kovač, koji ističe kako je program rada preuzet od skupine Živog sela. Glavni alat Udruge bit će dijalog i razgovor o problemima. "UN je donio odluku da je ovo godina OPG-ova. I svijet i EU odlučili su podržati prostor na kojem se proizvodi hrana. U Europi je stvoren okvir da se mali OPG-ovi definiraju, što nije slučaj u Hrvatskoj", rekao je Kovač.

"U Hrvatskoj je poljoprivredno gospodarstvo nekad proizvodilo 80 posto hrane, a danas proizvodi 40 posto što je definitivno kolaps za naš prostor. U isto vrijeme 40 posto hrane se u Hrvatskoj uvozi. Nema prirodnijeg mjesta u Hrvatskoj da se hrana proizvodi nego što je to obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo", rekao je Kovač.

Kolaps obiteljskih gospodarstava izbrisalo je hrvatsku poljoprivredu, ali i hrvatsko društvo, stoga iz nove udruge poručuju: "Ono što mi hoćemo poručiti politici i političarima koji odlučuju u našoj zemlji i osvijestiti ih o tome da je uistinu problem hrvatskog društva naša prehrambena ovisnost, problem našeg gospodarstva u kojem poljoprivreda definitivno više nema mjesto koje, s obzirom na potencijale, može imati."

Krajnje je vrijeme da i Hrvatska poput Europe podrži hrvatsko selo, poručuju u udruzi Život.

Pročitajte više