U Hrvatskoj posljednjih deset godina neprestano raste pritisak na okoliš, količina resursa se smanjuje

HRVATSKA ima jedinstvenu priliku za zaokret prema održivom razvoju uz nisku ekološku cijenu. Jedna je to od poruka konferencije "Zagreb + 20" na kojoj će ususret lipanjskom summitu u Rio de Janeiru predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija iznijeti prijedloge buduće hrvatske politike održivog razvoja.

Zelena ekonomija, održivo upravljanje prirodnim resursima samo su neki od ciljeva koje u sklopu globalnog zaokreta u Hrvatskoj očekuje resorna ministrica Mirela Holy. "Na načelima održivog razvoja ćemo izgraditi ekološko osviješteno i socijalno uključeno društvo, u kojem će zaštita okoliša i gospodarski razvoj ići ruku pod ruku na način da se stvore preduvjeti za tranziciju tradicionalnog smeđeg gospodarstva u zeleno gospodarstvo", zaključila je Holy.

Prema analizi potencijala hrvatske politike održivog razvoja, koju potpisuju Danijela Dolenec, Mladen Domazet i Branko Ančić, u Hrvatskoj posljednjih deset godina neprestano raste pritisak na okoliš, dok se smanjuje količina resursa. Drugim riječima, trošimo više resursa nego što ih imamo. Unatoč tim negativnim trendovima, ekološka cijena razvijenosti još je uvijek manja od prosjeka EU, što Hrvatskoj daje prostor za zaokret.

Pročitajte više