U Iraku uhitili ruske "bikere": Prijeti im smrtna kazna nakon što su premlaćeni i optuženi za špijunažu

PRIJE četiri dana u Iraku su, zbog navodnog kršenja viznog režima, uhićena četiri ruska "bikera". Navodno su nakon uhićenja premlaćeni, optuženi za špijunažu, a sada im prijeti i smrtna kazna.

Muškarci iz Moskve, Sankt Petersburga i Tule su bili na proputovanju Bliskim istokom. Nakon posjeta Turskoj i Iranu, na putu prema Bagdadu su naletjeli na konvoj američkih vojnika. Pokušali su ga zaobići putem kroz grad Kirkuk gdje su i uhićeni.

Bacili ih u lisice i pretukli

Članovi motociklističkog kluba u Sankt Petersburgu su kazali da su bikeri privedeni u Kirkuku, ali su brzo pušteni nakon kontakta sa ruskim konzulatom. Potom su nastavili svoj put prema glavnom iračkom gradu, ali su ih uhitile osobe u vojnim uniformama koje se nisu predstavile.

Prema njihovim porukama može se zaključiti da su završili u vojnom zatvoru u bazi u Bagdadu. Bačeni su u lisice te su im oduzete sve osobne stvari osim jednog mobitela koji su uspjeli sakriti. Napisali su da su pretučeni, optuženi za špijunažu i krivotvorenje vize te im prijeti smrtna kazna, piše RT. Ruski mediji su izvijestili da se ponašanje prema motociklistima popravilo nakon intervencije ruskih diplomata.

Iskusni turisti koji su prošli cijeli svijet

Članovi kluba iz Sankt Petersburga su kazali da su uhićeni "iskusni putnici" koji su sve dokumente pripremili prije polaska. "Oni su jedni od najiskusnijih turista motociklista u Rusiji. Proputovali su veći dio svijeta i bili na svim kontinentima. Besmislica je govoriti o krivotvorenju vize", kazao je član motociklističkog kluba Aleksandr Orlov. Ruski diplomati tvrde kako se motocikliste pokušava osloboditi iz zatvora.

Pročitajte više