U Japanu uhićen Mark Karpeles, vlasnik najpoznatije mjenjačnice bitcoina

Screenshot: Euronews/YouTube

U JAPANU je jutros uhićen Mark Karpeles, vlasnik bitcoin mjenjačnice Mt. Gox tražen zbog nestanka stotina milijuna dolara, javljaju agencije.

Francuz Karpeles se sumnjiči za krivotvorenje podataka o stanju na računima mjenjačnice koja je svojedobno slovila kao ponajbolje odredište za trgovinu bitcoina.

U zahtjevu za bankrot predanom u veljači 2014. godine, Mt. Gox tvrdi da su hakeri ukrali 750,000 bitcoina klijenata i još 100,000 koji su pripadali tvrtki. Izgubljeni iznos odgovara vrijednosti od 480 milijuna dolara.



Karpeles je samoprozvani ''geek'' koji kaže da mu nikad nije bilo ugodno u domovini. U posao s bitcoinima je ušao nakon što su klijenti zatražili da ga uvrsti kao modalitet plaćanja na svom servisu za smještaj i održavanja web stranica.

Mt. Gox se izrazito brzo izdigao iz opskurnosti i postao dominantno globalno odredište za trgovinu virtualnom valutom, ali su japanski klijenti već 2012. godine počeli sumnjati da Karpeles radi s gubitkom i koristi novac klijenata da pokrije troškove.

Pročitajte više