U Jemenu 60 mrtvih, očekuje se humanitarna pomoć

Screenshot: YouTube

BORBE između pobunjenih šijitskih Hutija i pristalica predsjednika Jemena Mansura Hadija, kojima potporu daju saudijski zračni napadi, u nedjelju su se prije svega vodile u četirima gradovima na jugu zemlje u koje je Rijad obećao dostaviti veliku humanitarnu pomoć, a po nepotpunim podacima poginulo je najmanje 60 ljudi na obje strane.

Najteže borbe vode se u Adenu i Taezu, gradu koji je dosad bio razmjerno pošteđen sukoba, ali u kojem su Huti otvorili novu bojišnicu. Taj treći po veličini jemenski grad strateški im je važan zbog Adena, u kojem su naišli na snažniji otpor nego što su mislili. Značajnijih sukoba s većim brojem žrtava ima i u Ataku, glavnom gradu pokrajine Šabve te u Dalehu, također na jugu Jemena.

Koalicija arapskih zemalja koje podržavaju Hadija najavila je da će u idućih nekoliko dana organizirati dopremu humanitarne pomoći morskim putem. Sav iznos te pomoći, 274 milijuna dolara, platit će saudijska vlada.

Zapovjednik golemog vojnog područja u Jemenu, na kojem je pola granice sa Saudijskom Arabijom, u nedjelju je izrazio podršku predsjedniku Hadiju, što znači da će se na strani Hadijevih pristaša i koalicije pod saudijskim vodstvom naći najmanje 15 tisuća vojnika u pustinjskim i brdskim predjelima.

"Brigadni general Abdulrahman al Halili iz Prvog vojnog područja danas je objavio svoju potporu ustavnoj zakonitosti, koju predstavlja predsjednik Hadi", izjavio je neimenovani jemenski dužnosnik, a izjavu je objavila i mjesna radijska postaja.

Većina jemenske vojske odana je moćnom bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, čije se snage bore na strani pobunjenih Hutija.

Pročitajte više