U Kusonjama održana komemoracija za 23 poginula branitelja iz Bjelovara

Ilustracija: Arhiva

PALJENJEM svijeća i polaganjem vijenaca pred kapelicom Male Gospe u Kusonjama, nedaleko od Pakraca, održana je komemoracija u povodu 23. godišnjice pogibije 20 hrvatskih branitelja i 21. godišnjice pogibije trojice pripadnika 105. A satnije Hrvatske vojske iz Bjelovara.

Vijenac su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih branitelja, izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prigodne govore održali su izlaslanik hrvatskog predsjednika brigadir Tomislav Pavičić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Vedran Babić, saborska zastupnica Jadranka Kosor i ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar Matić rekao je da su prije 23 godine na tome mjestu "poginuli mladi, hrabri ljudi koji nisu žalili svoje živote da danas imamo neovisnu i slobodnu Hrvatsku". No, dodao je, moramo reći da je rat donio ratna razaranja i žrtve i najgore što se u ratu dogodilo, a to je ratni zločin. "Događaje od 1993. u kojima su na ovome mjestu poginula još trojica hrvatskih branitelja s pravom možemo nazvati gnjusnim ratnim zločinom", istaknuo je Matić.

Svoje obraćanje ministar Matić zaključio je riječima kako treba "stvoriti Hrvatsku kao zemlju blagostanja za sve stanovnike".

"To smo dužni prema njima, a posebno prema našoj djeci", rekao je Matić.

Neposredno prije komemoracije, koja je u spomen na poginule branitelje završila misom zadušnicom koju je služio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, sudionici su se okupili u spomen-parku Rakovu potoku, nakon čega su se pješice uputili do kapelice Male Gospe u Kusonjama.

Sjećanje na poginule branitelje završava večeras u Hrvatskom domu dr. Franje Tuđmana u Pakracu, gdje će se prikazati film "Broj 55", koji je nastao na temelju tragičnih događaja 8. rujna 1991. u Kusonjama.

Pročitajte više