U Omišu turistima buše pikamerom iznad glave: "Gosti su mi došli u podne, nisu izdržali ni pet sati!"

Foto: Vedran Urličić

GRUPA Omišana, privatnih iznajmljivača, blokirala je danas ulaz na gradilište omiške zaobilaznice. Viadukt i njegovi kooperanti pojačali su od 1. svibnja intenzitet radova i, kako se čini, ne misle stati unatoč turističkoj sezoni i brojnim gostima koji su potražili smještaj u Omišu. Došli neki možda jesu, no otišli su vrlo brzo. Nesnosna buka građevinske mehanizacije iscrpila je i domaće stanovništvo, a kud ne bi furešte koji stižu u malu zemlju za veliki odmor.

Turisti bježe s Brzeta

"Meni su gosti došli u podne, a u pet su već otišli. Kažu, nisu na ljetovanju da im pikamer buši kamen iznad glave. Ja to razumijem, teško da netko drugi na njihovom mjestu ne bi postupio na isti način. Ovo je katastrofa. Cijele zime radovi su se odvijali usporenim tempom, a ima mjesec i pol dana, počeli su s radom od šest ujutro do ponoći! Mi smo se nadali da će kao i lani radovi biti zabranjeni od 15. lipnja do 15. rujna, no nažalost, to se nije dogodilo", žali nam se Marko Urličić, jedan od nezadovoljnih Omišana.

Omiška uprava u strahu od tužbe zbog zabrane radova? 

Na prosvjedu su očekivali dogradonačelnika Omiša Ivu Tomasovića, no nisu ga dočekali pa su otišli do gradske uprave.

"Bilo je dogovoreno da mi napravimo prosvjed pa će to Gradu Omišu poslužiti kao argument za zabranu radova. Ništa od toga. Pojasnili su nam da se pribojavaju sudske tužbe. Razočarani smo i što nam na prosvjed nije došla direktorica Turističke zajednice. Dok smo se mi bunili, ona je na gradskoj plaži u Omišu dizala plavu zastavu. Kakvog li apsurda! Zašto nije došla na prosvjed i dala nam podršku? Ministarstvo turizma nas podržava, a i u Ministarstvu prometa pokazali su razumijevanje. Nažalost, radovi i dalje traju, a mi, privatni iznajmljivači sa 1.500 kreveta te hotel Brzet sa svojih 200 kreveta, možemo samo gledati kako nam turisti odlaze zbog nesnosne buke koja dopire s gradilišta", kaže Urličić.

"Tko će na ljetovanje kraj gradilišta?"

Stati neće. Ukoliko se radovi i dalje budu izvodili, planiraju napraviti prosvjed pred zgradom Hrvatskih cesta u Splitu ili nešto slično...

"Ovo nam je ogroman problem. Prava katastrofa. Uz gradilište možemo zaboraviti na turizam. Ljudi su digli kredite, uložili u povećanje standarda usluge, no tko će im doći kada gradilište radi usred turističke sezone", pita se Urličić.

Pročitajte više