U Saboru opet stanka zbog Mirne: "Jednim dnevnim novinama opraštaju se milijuni, ali ne i tvornici"

Foto: Hina

U SABORU je i danas zatražena stanka zbog stečaja Mirne. Nezavisni zastupnik Damir Kajin poručio je da ima informacije da se oni koji su govorili "dalje od Mirninih nekretnina" njih zapravo pokušavaju domoći.

Kajin tvrdi da iza tvrtke Geneza, koja je zajedno s gradom Rovinjom predložena kao strateški partner u predstečajnoj nagodbi za Mirnu, stoji varaždinska Fima, koja također stoji iza stečajeva i predstečajnih nagodbi u mnogim drugim tvrtkama.

"Ide se s tezom da netko želi naše nekretnine, a istina je da ih žele pojedinci iz Fima grupe i da im država otpiše 60 posto od ovih 40 milijuna kuna te da to bude kasniji obrazac za neke medijske kuće i trgovine u Istri", kaže Kajin.

Kajin tvrdi da je plan isprazniti nekretnine Mirne koje vrijede oko 40 milijuna kuna i preseliti proizvodnju negdje drugdje.

"U slučaju stečaja Mirne dosadašnji vlasnik bit će najveći gubitnik"

"U slučaju stečaja Mirne dosadašnji vlasnik bit će najveći gubitnik, a predsjednika uprave Sašu Krobota, bivšeg direktora Geneze koji je isforsirao Genezino preuzimanje Mirne u suradnji s gradom Rovinjom, protiv volje države kao ključnog vjerovnika i po planu koji je mimo zakona, zamijenit će stečajna uprava", rekao je Kajin koji smatra da je najbolje rješenje za Mirnu partnerstvo s Podravkom.

Ponovio je i da je "Istrijanima `puna pipa` lokalne mafije, koja uz kontrolu lokalnih medija pljačka Istru".

"U interesu građana, ako imate saznanja o lokalnoj mafiji, prijavite ih nadležnima", uzvratila mu je Laburistica Nansi Tireli.

"Jednim dnevnim novinama opraštaju se milijuni kuna, ali je problem proizvodnoj tvornici oprostiti isto toliko"


Laburistica Nansi Tireli poručila je kako u Mirni treba sačuvati proizvodnju, odnosno 250 radnih mjesta te kooperante. Smatra da se lokalna zajednica, ministarstva i Vlada trebaju dogovoriti kako zadržati proizvodnju, a "sve ostalo su prazne priče".

Tireli također upozorava na različite kriterije za predstečaj, poziva da se utvrdi po kojim se kriterijima predstečajne nagodbe provode, odnosno pokreću i završavaju. "Jednim dnevnim novinama opraštaju se milijuni kuna, ali je problem proizvodnoj tvornici oprostiti isto toliko", kaže Tireli i pita zašto se nekome oprašta dug, a nekome ne.

"Sumnjivi dogovori i pogodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti"

Nakon stanke je oporba zatražila posebnu raspravu o učincima Zakona o predstečajnoj nagodbi, tvrdeći da se u njegovoj provedbi skrivaju "sumnjivi dogovori i pogodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti".

"Predlažemo da se detaljno rasprave rezultati Zakona o predstečajnoj nagodbi i da se taj zakon bitno izmjeni, kako bi se spriječile daljnje štete za hrvatsko gospodarstvo i daljnje sumnje da se u stvari u kontekstu tog zakona odvijaju sumnjivi dogovori i nagodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti", rekla je nakon stanke Martina Dalić (HDZ).

Pročitajte više