U Saboru se danas očekuje formiranje parlamentarne skupine za nacrt novog Ustava

Foto: Hina

SABOR nastavlja rad raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o potrošačkom kreditiranju u drugom čitanju. Danas se očekuje i da će se oformiti parlamentarna skupina koja bi trebala dogovoriti nacrt novog Ustava u kojem će se ukinuti zastara za teška ubojstva, ali moguće da će se uvrstiti još neke odredbe.

Predsjednik Sabora Josip Leko očekuje da će sve proći u najboljem redu.

"Očekujem da će se u Hrvatskom parlamentu provesti postupak parlamentarnog dogovaranja i da će doći prijedlog najprije u nacrt Ustava u Sabor, pa onda prijedlog, pa onda akt o usvajanju. Nadam se da će sve doći na vrijeme kako bi to mogli odraditi prema predviđenim terminima", istaknuo je Leko.

HDZ će najvjerojatnije predstavljati Vladimir Šeks. U toj stranci ne odustaju od davanja naglaska na nezastarijevanje ubojstava iz vremena komunizma. To su opetovano naglašavali kad se raspravljalo u Sabornici. Također traže da se donese Ustavni zakon kojim bi se dala prednost drugim članicama EU ako se kod njih već vodi postupak. Vladimir Šeks objašnjava razloge.

"Takav Ustavni zakon za provedbu Ustava, neutralizirao bi i one moguće prigovore iz pojedinih zemalja članica Europske unije, da Hrvatska želi izigrati preuzete obveze iz pristupnog ugovora, odbijajući ustavno-pravnim inženjeringom izigrati provođenje Europskog uhidbenog naloga", rekao je Šeks.

Vladajući zaobilaze HDZ?

No prema nekim glasinama, Vladajući bi mogli zaobići HDZ jer su se navodno dogovorili s HDSSB-om i Laburistima. Jedni traže da se u Ustav uvede i podjela na regije, dok Laburisti traže da se napokon uredi pitanje referenduma. No Laburist Dragutin Lesar jučer je na raspravi o raspisivanju referenduma o braku zaprijetio vladajućima.

"Svaki manevar, počinjen od bilo koje, bilo čije strane koji bi doveo do opstrukcije referenduma, dovest će za posljedicu da Hrvatski laburisti u Saboru neće podržati nikakve ustavne promjene. Iako se pitanjem o sadržaju Ustava ne slažemo, do kraja ćemo braniti pravo građana da imaju takav referendum", kategoričan je Lesar.

Pročitajte više