U Sloveniji raste otpor privatizaciji koja se propagira s "komunističkim žarom iz nekadašnje Jugoslavije"

Foto: Hina

SLOVENSKI Socijalni demokrati (SD), koalicijski partneri u vladi premijera Mire Cerara, najavili su u utorak da će zahtijevati razgovore u okviru vlade kako bi se promijenila odluka o privatizaciji državnih poduzeća i banaka.

Postupak privatizacije 15 tvrtki i banaka u većinskom vlasništvu države počeo je prije dvije godine, ali je desetak kompanija, uključujući i Telekom Slovenije, još bez novog vlasnika.

Dejan Židan, predsjednik te stranke i ministar poljoprivrede u Cerarovoj vladi, izjavio je u utorak da socijaldemokrati i dalje smatraju kako listu poduzeća i banaka namijenjenih privatizaciji treba revidirati te da bi o tome trebalo održati konzultacije u okviru vladajuće koalicije, ali i s Europskom unijom.

"Do dogovora s Europskom unijom o privatizaciji i prodaji slovenskih poduzeća došlo je u vrijeme kad je Slovenija bila u velikoj krizi", rekao je Židan dodavši da su sada okolnosti drukčije, pa bi i odluku o privatizaciji trebalo mijenjati.

"Sada smo u drugačijem položaju, ponovno imamo rast BDP-a i kredibilitet na financijskom i kapitalnom tržištu", kazao je Židan te najavio da bi idućih tjedana i mjeseci o tome trebalo povesti raspravu u okviru vlade.

Cerar: Privatizaciju treba nastaviti

Do Židanove izjave dolazi nakon što je Cerar u ponedjeljak i u razgovoru za Slovensku televiziju izričito rekao da privatizaciju 15 poduzeća i banaka treba nastaviti jer je takvo obećanje Europskoj komisiji dala prijašnja vlada Alenke Bratušek i odobrio parlament prijašnjeg saziva, no da će vlada uskoro objaviti novu strategiju upravljanja i odnos prema vlasništvu države u ostalim poduzećima, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na desetak milijardi eura.


To je prilikom Cerar odbacio sve učestalije zahtjeve da se privatizacija zaustavi, rekavši da sadašnja vlada izvršava plan koji je prihvatio raniji saziv parlamenta te vlada u kojoj su sudjelovali i socijaldemokrati, koji su sada kritični prema privatizaciji.

> Slovenski intelektualci upozorili na štetnu privatizaciju, Cerar na pritisak Junckera i EU

Peticiju javnih osoba kojom se zahtijeva da se privatizacija državne imovine zaustavi do sada je potpisalo više od 10.000 ljudi. Pokretač peticije, makroekonomist Jože Mencinger, izjavio je da je privatizacija za Sloveniju dugoročno štetna i nepotrebna te da se državni deficit, umjesto prodajom poduzeća, može financirati i iz kredita do kojih Slovenija opet ima pristup.

Po njegovoj su ocjeni kamate na slovenske državne obveznice pale i mnogo su manje nego prije dvije godine, kad je država bila u središtu krize, a tadašnja premijerka Bratušek pristala privatizirati državnu imovinu.

Privatizacija poput kolektivizacije

Kampanja protiv privatizacije zadnjih je tjedana jako prisutna u slovenskoj javnosti. Intelektualci koji nisu skloni nastavku tog procesa navode da privatizaciju zagovaraju neoliberalni ekonomisti iako se u nekim europskim državama pokazalo da trend privatizacije javnog sektora iz 80-ih godina prošlog stoljeća zamro jer se ta politika pokazala pogrešnom.

Oni tvrde da se privatizacija javnog sektora u Sloveniji obavlja s velikim zakašnjenjem i propagira, kako ironično dodaju, istim onim žarom kojim se nekad u komunističkoj Jugoslaviji zagovarala kolektivizacija privatnih posjeda i tvrtki.

Protiv privatizacije javnih poduzeća i banaka prosvjedovala je i oporbena stranka Udružena ljevica (ZL), najavljujući da bi o tom pitanju mogla zatražiti i referendumsko izjašnjavanje građana.

Pročitajte više