U Splitu kampanja već započela: Kerum oguglao kao magarac, Baldasar u Banovinu želi mirnom rukom

Foto: Index

U SPLITU je već otpočela predizborna kampanja. Jutros se na valovima Radio Dalmacije oglasio Kerum, koji je tri mjeseca uoči izbora shvatio da je još uvijek gradonačelnik pa nakon dužeg plandovanja dolazi na posao u Banovinu.

Kerum opet gradonačelnik?

"Kada su čuli da ću se možda kandidirati za gradonačelnika, u Slobodnoj Dalmaciji opet su krenuli napadi na mene. Ali ja sam na to oguglao kao magarac", odgovorio je Kerum na pitanje o dodjeli koncesije za dva kafića na Zapadnoj obali. Koncesije je dodijelila gradska tvrtka Splitska obala, i to baš tvrtkama koje su osnovane Kerumovim kapitalom. Svi vide sukob interesa, samo Kerum "baja" o novoj teoriji zavjere.

Kako se izbori bliže, Kerum polako vraća svoju formu, a po nekim istraživanjima čak i vodi pred dosad poznatim kandidatima za gradonačelničku fotelju. 

Premda je šef HDZ-a Tomislav Karamarko neki dan demantirao koaliciju s HGS-om, izgledno je formiranje velikog desnog bloka kojeg bi uz pravaše činila i Kerumova stranka. Zamjenik Jure Šundov po toj bi kombinaciji ubuduće bio zamjenik HDZ-ovom Vjeki Ivaniševiću, arhitekti od formata, koji je nedavno u zaštićenoj zoni park šume Marjan napravio zidić od 30 metara.

Nema sumnje da bi to bila dobitna kombinacija. Kerum se već navikao na suradnju s arhitektima, jer je pod pokroviteljstvom Ive Sanadera i Jerka Rošina suvereno prošetao kroz izbore prije nepune četiri godine. HDZ je tada predstavljao Ivan Kuret, no zapravo je otpočeka bilo jasno da je Kerum pravi kandidat.

Baldasar u Splitu vodi ujedinjenu ljevicu?

S druge strane ponora stoji Ivo Baldasar, kandidat udružene ljevice SDP-a, HNS-a i HSU-a. Danas je predstavio svoju kandidaturu i koaliciju, a podršku su mu dala i četiri SDP-ova ministra koji obilaze Hrvatsku u sklopu turneje Pet ministara. Nakon četiri godine razuzdanog tulumarenja u Splitu, došlo je vrijeme za mirnu ruku, zaključili su na trage one Račanove "staloženo".

Baldasar je danas najavio kako ima još zainteresiranih za ovu lijevu koaliciju te da će se uskoro potpisati još sporazuma o suradnji. 

Nije rečeno, ali na strani SDP-a trebao bi biti i don Ivan Grubišić, koji je istaknuo svoju kandidaturu za župana splitsko-dalmatinskog, premda je u Gradu Splitu dobijao skoro pa izglednu pobjedu nad protukandidatima.

Don Ivanov manevar od prošlog tjedna jasno je tako pokazao kako se dogovorio sa SDP-ovcima jer je upravo takav rasplet priželjkivao i Baldasar, svjestan da u srazu s Grubišićem i ostalima nema apsolutno nikakve šanse.

To nam je potvrdio i don Ivan. Po njegovom istraživanju, Baldasar otpada, a u drugi krug idu Kerumova zamjenica Anđelka Visković i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević.

 

Pročitajte više