U Splitu održana radionica o potporama u ribarstvu

Ilustracija: Arhiva

U SPLITU je danas održana radionica u organizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a pod pokroviteljstvom Europske komisije (TAIEX), na temu reforme Zajedničke ribarske politike Europske unije (ZRP).
 
Sa hrvatskim stručnjacima svoja su iskustva izmijenili i kolege iz Francuske, Italije, Grčke te Malte. Glavna rasprava vodila se na temu sadašnjeg Europskog fonda za ribarstvo (EFR), koji će se provoditi ovu i sljedeću godinu, te budućeg Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR), koji će se provoditi do 2020. godine.
 
Radionicu su otvorile gđa Željana Đođo, savjetnica ministra poljoprivrede za ribarstvo i gđa Jelena Tomić Jović, direktorica sektora za strukturnu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi.
 
Uslijedila su izlaganja o samoj provedbi zajedničke ribarstvene politike g. Franca Biagija iz Opće uprave za pomorska pitanja i ribarstvo Europske komisije, iskustvima u provedbi EFR-a od strane g. Nicole Massimiliane Zucara iz talijanskog Ministarstva poljoprivrede, prehrambene i šumarske politike i g. Pierra Heberta iz francuskog Ministarstva ekologije, održivog razvoja i energetike, a o regionalom nivou u upravljanju ribarstvom govorila je gđa Andreina Fenech Farrugia iz malteškog Ministarstva održivog razvoja, okoliša i klimatskih promjena.
 
O uspostavi FLAG-ova (ribarskih lokalnih akcijskih grupa) okupljene je informirala gđa Marina Mela iz grčke Agencije za plaćanja i kontrolu smjernica i jamstva pomoći Zajednice, a o malteškim iskustvima pripreme ZRP i EFPR kampanje govorila je također gđa Andreina Fenech Farrugia.
 
Od hrvatskih stručnjaka, gđa Dubravka Međimurec iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstva i ruralnog razvoja i g. Dani Franulović iz Ministarstva poljoprivrede iznijeli su pregled strukturnih potpora u ribarstvu dok je g. Nedo Vrgoč iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo govorio o znanstvenim istraživanjima kao potpori upravljanju ribarstvom.
 
 

Pročitajte više