U Splitu otvoren stan za šestoro djece bez roditeljske skrbi

Foto: FAH

U SPLITU je danas u Getaldićevoj ulici službeno otvoren stan za organizirano stanovanje šestoro djece štićenika dječjeg doma Maestral, a to je trideseti stan u Hrvatskoj u kojem žive djeca bez roditeljske skrbi.

Otvaranju stana u Splitu nazočila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je izrazila zadovoljtvo što se na ovakav način pomaže smještaju djece bez roditeljske skrbi, zahvalivši gradonačelniku Ivi Baldasaru i gradu Splitu na sudjelovanje u pomoći takvoj djeci. "Ovo je 30-ta stambena jedinica u kojoj žive djeca bez roditeljske skrbi, a peta na području Splita", rekla je Opačić.

Dodala je kako je namjera Vlade u zadnje tri godine izmještati djecu iz institucija (dječjih domova) u stambene zajednice, jer je to bolji i kvalitetniji oblik skrbi za djecu koja se ne mogu vratiti u svoju matičnu obitelj ili ne mogu otići na posvojenje.

"Djeca u ovakvim stambenim jedinicama žive cijeli dan uz potporu stručnjaka iz institucija iz kojih su došla djeca bez roditeljske skrbi", kazala je Opačić.

Za dvoetažni stan od 112 kvadrata Split će plaćati najam od 4.000 kuna

Najavila je kako će se i ubuduće diljem Hrvatske nastaviti tražiti stanovi za smještaj djece bez roditeljske skrbi. "Uzimamo svu imovinu koja je neiskorištena, uredimo je i u te stanove smještamo djecu bez roditeljske skrbi ili osobe s intelektualnim oštećenjima, a takav oblik smještaja je puno jeftiniji nego u institucijama", rekla je.

Za dvoetažni stan u Splitu površine 112 metara četvornih Grad Split plaćat će mjesečni najam od 4.000 kuna u sljedeće tri godine, s mogućnošću produljenja na još dvije godine najamnine za smještaj djece bez roditeljske skrbi.

Ministrica Opačić je kazala kako je Vlada kandidirala Europskom socijalnom fondu projekt za transformaciju institucija (dječjih domova) u stanove za smještaj djece bez roditeljske skrbi. "To znači da bi u dogledno vrijeme sve osobe koje su takvim institucijama trebale živjeti u stambenim jedinicama uz potporu asistenata, a te bi se asitente financiralo iz Europskih fondova i taj projekat je prihvaćen", rekla je.

"Za neku djecu vrlo teško pronalazimo posvojitelje"

U pisanom materijalu za otvaranje stana u Splitu stoji kako je u Hrvatskoj oko 1.500 djece štićenika. Opačić je podsjetila kako se dio nezbrinutte djece zbrinjava i u udomiteljstvu, ali da u Dalmaciji nije razvijen takav oblik zbrinjavanja, pa se tamo traže rješenja kroz stambene zajednice. Dosta se radi, dodala je i na olakšanju postupka posvojenja djece. "Problem je u velikom broju djece koja dolaze iz višebrojnih obitelji i djeci koja imaju zdravstvene poteškoće, te za njih, nažalost, vrlo teško pronalazimo posvojitelje", kazala je.

Gradonačelnik Baldasar istaknuo je kako je zbrinjavanje djece bez roditeljske skrbi u stanovima plemenit cilj, te da će splitske gradske vlasti i ubuduće nastojati pomagati u takvim slučajevima.

Pročitajte više