U Splitu potpisana koalicija HDZ - HDS, Karamarko zaboravio kako se zove ministar Vrdoljak

Foto: Jadran Babić / Cropix

U SPLITU je danas potpisana koalicija HDZ - HDS-a, tj. Hrvatske demokršćanske stranke. Zanimljivo je da su čelnici obaju stranaka početkom 90-ih imali funkcije u Ministarstvu obrane i MUP-u. Šef splitske Psihijatrije Goran Dodig tih je godina bio pomoćnik obrane, a Tomislav Karamarko je nekako u isto doba bio šef PU zagrebačke.

Stari suradnici potpisali koaliciju

Index je već pisao o psihijatru Dodigu temeljem čijeg je potpisa Mladenu Barišiću, bivšem šefu Carine i najužem suradnika Ive Sanadera, koncem 92. godine dodijeljen čin bojnika zbog izuzetnih zasluga u obrani hrvatske domovine. Dodig se konkretnog dokumenta ne sjeća, a zanimljivo je možda da Mladen Bajić zasad nije utvrdio nikakve nezakonitosti oko čina.

Barišića, a i Bajića danas u HDZ-u na potpisivanju koalicije nisu spominjali. Tek je Karamarko kazao da je HDZ danas nešto sasvim drugo od onoga što je donedavno bio.

"HDZ prošao katarzu, a što je s drugima?"

"Mi smo kao stranka prošli katarzu. Očistili smo korupciju i kriminal u našim redovima. A što je s drugima? Vidimo što se događa. Vlast se ponaša poput slona u staklarnici. Inzistiraju na nečemu što nije dobro", kazao je Karamarko u odgovoru na novinarsko pitanje oko događanja u Vukovaru i uvođenja ćirilice.

Protiv ćirilice u Vukovaru

Karamarko nije za ćirilicu, kaže kako članak 8. Ustava priječi implementaciju zakona u Vukovaru. "Tu piše da treba voditi računa o manjinama, ali i o hrvatskom narodu. Treba potaknuti dijalog, a ovo što Vlada radi ne ide u tom smjeru. Podržat ćemo skup za obranu hrvatskog Vukovara", kazao je Karamarko, kojem ne ide u glavu da je u Splitu netko protiv spomenika dr. Franji Tuđmanu. 

"Sramota je da netko ne želi spomenik Tuđmanu u Splitu"

"To je sramota. Ne uskraćujemo pravo na drugačije mišljenje, ali Tuđman je čovjek velikih zasluga. Nije to zaslužio", drži Karamarko, koji je, valjda zbog južine, imao prilično problema s memorijom. 

Naime, dok je pokušavao razložiti zašto ne valjaju potezi hrvatske Vlade koja mu djeluje poput aviona bez pilota, zastao je jer se nikako nije mogao sjetiti koji to ministar ima drukčije mišljenje od Linića. 

"Da, da Vrdoljak. On ima potpuno drugačije stajalište. Ta Vlada isijava konfuzijom i prepotencijom. Građani su im dali povjerenje, ali ova vlast ne daje nikakvu šansu hrvatskom narodu", kazao je Karamarko.

Karamarko zbog koalicije s HKDU-om radostan i veseo

"Koalicija s HKDU-om izaziva kod mene radost i veselje. Nije bitno je li stranka velika ili mala, već da ljudi imaju srce. Domovine traži udruživanje svih onih koji žele dobro. Hrvatska traži žrtvovanje, i mi ćemo se žrtvovati", najavio je Karamarko, koji drži da HDZ nakon rješavanja kriminala i korupcije u vlastitim redovima, ima sjajan koalicijski potencijal za sve one kojima je Hrvatska na srcu i razmišljaju državotvorno. 

Ništa od koalicije s Kerumom?

Što je onda s Kerumom, koji se u Splitu čini kao najveći HDZ-ovac. Diže križ na Marjanu, spomenik Tuđmanu na rivi...

"Mi smo dali slobodu ljudima na terenu, a što se tiče Keruma pregovori zasad ne vode u smjeru sklapanja koalicije", kazao je Karamarko.

Ili HDZ ili veleizdaja Hrvatske!

Za Dodiga nije bilo nikakvog spora treba li udružiti snage s HDZ-om. "Drukčije razmišljanje bilo bi poziv na nacionalnu veleizdaju. Trenutak je kada se moraju udružiti svi koji žele dobro Hrvatskoj", zaključio je Dodig.

Pročitajte više